Sotirovski: Nišvil i druge manifestacije odložene do daljeg

"Potpuno smo svesni da nas epidemiološki očekuje jedna teška jesen i da, uz saglasnost sa epidemiolozima, sve manifestacije, pa i Nišvil, odlažemo za neko bolje vreme", navela je Dragana Sotirovski.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

16:30

Sotirovski: Nišvil i druge manifestacije odložene do daljeg
Foto: Kokan Kamenov

Festival Nišvil, kao i sve druge manifestacije u Nišu, odložene su do daljeg, zbog epidemiološke situacije, izjavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Dragana Sotirovski je rekla da su odloženi i Filmski susreti, Likovna kolonija, Književna kolonija Sićevo i Sajam automobila, pre svega da bi se, dodaje, sačuvali životi sugrađana.

Na konferenciji za novinare u holu Gradske kuće s predstavnicima Nišvila, ona je rekla da je o odlaganju festivala postignut dogovor sa organizatorima i da nije bilo nikakvih nesuglasica.

"Shodno epidemiološkoj situaciji, preporukom epidemiologa Kriznog štaba, sve manifestacije su odložene do daljeg, samim tim i Nišvil", rekla je Dragana Sotirovski.

Napomenula je da je direktor džez festivala Nišvil Ivan Blagojević imao maksimalno razumevanje, da Grad Niš finansijski pomaže džez festival i da se sve što je planirano za ovu godinu pomera za idući godinu.

Kaže da za kulturu ima vremena, da se po pitanju budžeta ništa neće menjati, da su za te manifestacije predviđena sredstva i da će organizatori koji su planirali ta sredstva i manifestacije, te događaje samo pomeriti koji mesec kasnije, eventualno za 2021. godinu.

Kao gradonačelnici, kaže, žao joj je što svi ljubitelji džeza ove godine neće imati prilike da u punom sastavu i onako kao dolikuje i Nišvilu i Nišu uživaju u onome što je bilo spremno za 2020. godinu.

"Korona nas je malo usporila i malo pomerila te događaje. Očekujemo da iduće godine Nišvil bude najbolji do sada, da nam dođu i turisti, kad se otvori aerodrom, iz svih krajeva regiona, pa čak i sveta, i da zaista budemo pravi domaćini", rekla je Dragana Sotirovski.

Navela je da Niš u vreme Nišvila živi jednim posebnim životom, da je u gradu u to vreme i mnogo stranaca, da su zadovoljni i ugostitelji i turistički radnici, a da je festival značajan za promociju Niša.

"Grad će i dalje podržvati Nišvil. Sve što budu neke novine narednih godina, a što organizator bude tražio, Niš će pratiti i nadam se da će to biti na obostrano zadovoljstvo", zaključila je Dragana Sotirovski.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je rekao da su nekoliko dana pre odluke Gradskog štaba, organizatori Nišvila dobili odluku Republičkog kriznog štaba koji nije prihvatio da na festivalu bude 4.000 posetilaca.

"Praviti festival za manji broj posetilaca bilo bi ekonomsko samoubistvo", rekao je Blagojević.

Naveo je da je deo programa održan onlajn na letnjoj pozornici, a sada i besplatan program na tri scene, kod muzeja i kod spomenika, te da će biti postavljen i bioskop na naduvavanje.

Najavio je da će u četiri naredna dana biti besplatan ulazak u Nišvil džez muzej, a da će iduću postavku raditi direktor najčuvenijeg džez muzeja iz Nju Orleansa Greg Lambusi, koji je trebalo ove godine da dođe u Niš.

Naveo je da će sutra u Gradskoj kući biti uručena nagrada za životno delo džez pijanisti Miši Krstiću, koji će održati petominutni koncert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: