Istina o tragičnom kraju velikog glumca: ''Mislili smo da ima ispade, a zapravo je bio bolestan''

''Robinova želja", novi dokumentarac u režiji Tajlora Norvuda, prikazuje uglavnom nepoznatu stranu Robina Vilijamsa koji je, osim što je bio poznati glumac, imao i svoje ljudske strane i slabosti.

Izvor: Jutranji list

Ponedeljak, 14.09.2020.

13:31

Istina o tragičnom kraju velikog glumca: ''Mislili smo da ima ispade, a zapravo je bio bolestan''
Foto: Gettyimages/ David Paul Morris

''Ako ste voleli glumca Robina Vilijamsa, onda je Robin, čovek koji stoji iza celog tog posla, bio još bolji'', rekao je Norvud za američke medije o svom novom dokumentarnom filmu koji istražuje poslednje dane legendarnog glumca i komičara Robina Vilijamsa, kao i njegovu neurološku bolest s kojom se borio.

Robin Vilijams je, znamo, svojim filmovima uveseljavao milione gledalaca. Ali, nešto kasnije u njegovom životu, iza njegovog neverovatnog komičarskog i glumačkog talenta skrivala se i nesigurnost, duševni mrak, koji ga je i naveo da sebi oduzme život 2014. u 63. godini života. Javnost je smatrala da ga je na takav potez naterala depresija, s kojom se često borio, kao i zavisnosti s kojima se takođe borio. Novi dokumentarac ''Robin’s Wish" (u prevodu, "Robinova želja"), otkriva pojedinosti o poslednjim, mučnim danima zvezde, kao i o okolnostima pod kojima je umro.

Neiskvaren svojom ogromnom slavom i talentom, Vilijams je živeo prigradskim životom sa suprugom Suzan Šnajder u okrugu Marin, severno od San Franciska. Kad je režiser Norvud posetio kuću, šokirao se koliko je ona, zapravo, uobičajena.

''Tamo nije bilo 30 metara visoke ograde, pa ni dugačkog prilaza u kuću'', prisetio se reditelj.

''Pretpostavljate samo da bi tu trebalo da živi Robin Vilijams. Družio se s ljudima u svom dvorištu, igrao se s decom u komšiluku i vozio bicikl po gradu. Nije bilo telohranitelja. Jednostavno je sve to propustio. Nikad nije bio zatvorenik sopstvene slave. Kako je izveo taj čarobni trik?'', upitao se reditelj govoreći o svom dokumentarcu.

U filmu njegova treća supruga Suzan i brojni saradnici govore kako je Vilijams bio hrabar, "pravi ratnik", ali i kako se videlo da se nešto u njemu urušava, no tek je autopsija utvrdila da je glumac patio od demencije, teške neurodegenerativne bolesti nalik Parkinsonu, koja ga je naposletku i navela na samoubistvo.

''Ljudski mozak je, znate, vrlo izuzetan organ, težak više od kilogram i po'', kaže u filmu Vilijams, stojeći pred osvetljenom slikom mozga.
Foto: Gettyimages/ Neilson Barnard
Norvud se u razgovoru o filmu za američke medije prisetio i priče koju mu je ispričao Dejvid Keli, tvorac TV serije "The Crazy Ones", u kojoj je Vilijams glumio. Keli je zakazao sastanak da bi s glumcem dogovorio detalje.

''Dejvid Keli zaustavio se u jednom restoranu, a Robin je sedeo na pločniku ispred, sam sa sobom, i razmišljao. Onda pomislite: Zar on nije znao koliko je poznat?! Tek tako je sedeo ispred restorana na pločniku u San Francisku! Ali Robin je bio takav, i to je za mene zaista snažno. Svi ljudi s kojima smo razgovarali u filmu voleli su ga. Videli bi ga kad šeta sa psom, ili bi samo svratio na roštilj'', ispričao je Norvud, reditelj dokumentarnog filma o poslednjim danima slavnog glumca.

''Napadnut mu je bio gotovo svaki deo mozga. Osećao je da se raspada',' kaže u filmu Robinova udovica.

Uprkos tome što niko nije znao pravu dijagnozu, svi su bili svesni da se s glumcem nešto događa. Šon Vili u dokumentarcu govori o tome kako je na snimanju primetio da se glumac čudno ponaša i da ima bizarne ispade. No, danas je jasno da je sve to bila posledica te podmukle bolesti.
Foto: Depositphotos/ PopularImages
''Čini mi se da ću mu biti odaniji prijatelj ako o tome otvoreno govorim nego ako i dalje o bolesti ćutim'', izjavio je reditelj.

Naslov filma odabrala je Suzan, u znak poštovanja prema muževljevoj želji.

''Razgovarali smo o tome što želimo da ostavimo za sobom kad dođe vreme da odemo. A Robin mi je bez i trunke razmišljanja rekao: "Želim pomoći ljudima da se manje boje'', priseća se Suzan, dok Norvud objašnjava poentu filma.

''U filmu smo pokazali kako se Vilijams suočava sa užasnom spoznajom da gubi sve svoje sposobnosti i nosio se hrabrije i s više strpljenja od bilo kog lika koji je glumio u filmu. Tako želimo da ispravimo nepravdu koja mu je naneta'', rekao je reditelj, misleći na situaciju koja je usledila kad se glumac obesio u svom domu u Kaliforniji. Naime, brzo su se proširile glasine kako je to učinio pod uticajem droge i alkohola.

Ipak, Suzan u filmu odlučno izjavljuje: ''Moj muž bio je potpuno čist i trezan osam godina pre smrti. Šta bi teralo nadarenoga glumca i komičara koji je znao nadahnuto da improvizuje i briljantno da oponaša da se tako bezglavo odaje narkoticima i piću?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: