Spisateljica Katarina Krstajić: "Od prodaje romana pomažem deci ometenoj u razvoju!"

Spisateljici Katarini Krstajić ostvarila se velika želja. Sa izdavanjem trećeg romana u mogućnosti je da deo prihoda od njegove prodaje daruje deci sa smetnjama u razvoju.

Izvor: B92

Nedelja, 06.09.2020.

12:46

Spisateljica Katarina Krstajić:
Foto: Privatna arhiva

Njena knjiga "NMVZ", kako navodi Krstajić, nastala je za decu i u nazivu je koristila popularnu skraćenicu koju osnovci koriste u porukama koje međusobno razmenjuju.

"To je jedna avanturistička priča o četiri mlade osobe koje su izdvojene iz gradske vreve. Ja sam ih poslala u jednu avanturu na planinu, bez mobilnih telefona, kako bi upoznali punoću života. To im je bila prilika da upoznaju sebe i da se više okrenu ljudima oko sebe, ali i da upoznaju prirodu koju do tada nisu primećivali", opisuje svoj najnoviji roman Katarina Krstajić.

Ona dodaje da njeni likovi idu u potragu za blagom. Dobijaju poruke od nepoznate osobe koja se potpisuje sa "Misteriozo" i moraju da reše zadatke kako bi išli na sledeći nivo. Knjiga je interaktivna, odnosno čitalac mora takođe da rešava zadatke namenjene osnovcima.

Generacija za koju je pisan roman je najbliža osnovnoj školi ali Krstajić navodi da i starije generacije mogu da nauče nešto iz nje.

"Kada sam pisala knjigu imala sam u glavi nekog ko je mlad. Međutim, svaka knjiga bira svog čitaoca i ova može biti zanimljiva i starijima, zašto ne. Prijatno sam se iznenadila da i stariji kupuju knjigu. Pronalaze i oni sve te životne faze kod sebe i u svojim domovima", kaže Katarina.

Spisateljica je odlučila da deo novca od prodaje knjige bude priložen u humanitarne svrhe.

"Odlučila sam da po 200 dinara od svake knjige ide u humanitarne svrhe pošto sam neko ko celog života pomaže ljudima. Mani je to nešto što je normalno. Radila sam u velikim firmama gde sam mogla da volonterski pomažem raznim institucijama. Sva ta iskustva su za mene bila jako emotivna. Posebno emotivno iskustvo mi je bilo u Domu za decu ometenu u razvoju. Ta daca su ostavljena i prepuštena životu. Već tada sam poželela da jednom doprinesem koliko mogu da njima uslovi za život budu malo lakši", jasna je u svojim motivima Katarina.

Dodaje da je svesna da ne može promeniti svet, ali želi da pomogne koliko ona to može. Na ovaj način i čitaoci njene knjige mogu da pomognu nekome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: