Otvoren konkurs za Nagradu ''Milan Mladenović''

Od danas 1. juna otvoren je konkurs za Nagradu Milan Mladenović, koju dodeljuje Zadužbina Milana Mladenovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2020.

17:11

Otvoren konkurs za Nagradu ''Milan Mladenović''

Konkurs će biti otvoren do 30. juna ove godine a dobitnika druge po redu nagrade odabraće žiri u sastavu Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi. Svi detalji o pravilima dodele nagrade i o konkursu nalaze se na sajtu www.milanmladenovic.com. Pravo da konkurišu za nagradu imaju autori iz svih bivših jugoslovenskih republika, sa muzičkim delom sa rečima, na nekom od jezika koji se govore na teritoriji bivših jugoslovenskih republika. Dela koja konkurišu za nagradu treba da budu objavljena između 30.06.2019. godine i 30.06.2020. godine.

Objavljenim delima će se smatrati ona koja su autor ili drugo lice sa autorovom dozvolom trajno učinili pristupačnim javnosti putem nosača zvuka ili putem minimalno dve platforme digitalne distribucije (Deezer, iTunes, Spotify, Bandcamp, YouTube, Tidal, Mixcloud, Soundcloud i slično). Prijave dela koja konkurišu za nagradu mogu podnositi autori, izvođači ili izdavači preko internet-stranice Zadužbine www.milanmladenovic.com, između 01. i 30.06.2020. Novčani iznos nagrade je 2000 evra.

Ukoliko žiri oceni da nema prijavljenih dela sa vrednostima koje podrazumeva Mladenovićeva nagrada, ona se ove godine neće dodeliti.

Nagrada Milan Mladenović je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje krase osobine svоjstvene umetničkoj zaostavštini Milana Mladenovića. Nagrada se dodeljuje svake godine na dan Mladenovićevog rođenja, 21. septembra, za muzičko delo sa rečima, od izuzetne umetničke vrednosti. Dobitnik prve nagrade, koja je dodeljena 2019. godine, jeste bend Artan Lili. Angel’s Breath, kultni album Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube, doživeo je reizdanje, u saradnji Zadužbine Milana Mladenovića, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records.

Angel's Breath je sniman u Subinom studiju "Wah Wah" u Sao Paulu početkom 1994. godine. Pored Sube (klavijature) i Milana (glas, gitara, truba, usna harmonika), na albumu sviraju i brazilski muzičari Fabio Golfeti na gitari i Žoao Paraiba na udaraljkama. Autor svih tekstova je Milan, osim Praia do Ventu Eternu (Milan i Tacijana Baros) i Crv (Milan i Maja Maričić). Album je snimio i producirao Suba.

Spot za pesmu Crv je osmislio sam Milan. Zajedno sa bosanskim rediteljem Alešom Kurtom je prikupio dokumentarni materijal i snimio pevanje za spot u studiju prilikom boravka u Parizu u maju i junu 1994. godine. Posle Milanove smrti, njegova devojka Maja Maričić je realizovala spot po njegovoj ideji.

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao – liniji spontanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: