Prvi film Želimira Žilnika od danas besplatno na Jutjubu

Prvi film "Želimira Žilnika, "Žurnal o omladini na selu, zimi" je dostupan besplatno posetiocima Jutjub kanala Filmskog centra Srbije, saopštili su iz FCS.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.05.2020.

11:09

Default images

Ovaj međunarodno cenjeni, osobeni i produktivni sineasta, duže od pola veka stvara na više frontova i autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova.

Jedan od začetnika žanra doku-drame, Žilnik je od samog početka svog profesionalnog rada okrenut temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice.

Njegov debitantski dokumentarni film snimljen je u selima u okolini Novog Sada i prikazuje mlade ljude u njihovom slobodnom vremenu - u vinskim podrumima, na igrankama, po seoskim ulicama, u kafanama.

Učesnici su duhoviti i energični mladići i devojke, koji se vesele i uživaju u životu, ali bi istovremeno želeli i da budu negde drugde.

Film je sniman pred kraj 1966. godine, kada je Žilnik u novoosnovanu Neoplantu film odneo predlog da napravi petnaestominutni dokumentarac, koji bi se snimao u Bukovcu, Krčedinu i Irigu. "Znao sam nekoliko drugara, iz gimnazije i sa fakulteta. Veseli i pametni mladići. Dolazili bi ranim autobusima u grad. Viđali smo ih kako dremaju na klupama. Posle škole žure, da ne zakasne na autobuse. Ideja je bila da dokumentarac pokaže kako žive kod kuće, priča legendarni autor o nastanku ovog ostvarenja.

"Žurnal o omladini na selu, zimi" prikazan je premijereno 1967. godine na 14. Martovskom festivalu u Beogradu.

Žilnik je za ovaj film napisao scenario i režirao ga, a na njegovom nastanku filma sarađivali su snimatelj Mihajlo Jovanović Ciga, ton majstor Dragan Stanojević i montažeri Dragan Mitrović i Slobodan Mladenović.

Film je nastao u produkciji novosadske produkcijske kuće Neoplanta film, sa kojim će Žilnik i kasnije sarađivati.

Nakon svog debija, Žilnik je nastavio da se bavi angažovanim temama u kratkim ostvarenjima: "Pioniri maleni, mi smo vojska prava, svakog dana ničemo ko zelena trava" (1968), "Nezaposleni ljudi" (1968), "Lipanjska gibanja" (1968), "Crni film" (1971), "Ustanak u Jasku"(1972); a kasnije i u okviru igrane forme i dugog metra.

Od 19. marta 2020. godine do danas, na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije je svakog dana predstavljen po jedan film naših autora, u širokom dijapazonu koji obuhvata igrane, dokumentarne i animirane naslove u trajanju od po nekoliko minuta, pa do dugometražnih formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: