Večeras se prikazuje film ''Parazit'' na onlajn filmskom festivalu "Moj off"

Film "Parazit" je crna komedija sa elementima trilera i istražuje dinamiku društvene klase.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2020.

17:45

Večeras se prikazuje film ''Parazit'' na onlajn filmskom festivalu
Foto: Gettyimages/ Rachel Luna

Južnokorejski film ‘’Parazit“ ušao je u istoriju Oskara i u potpunosti promenio njegovu budućnost kao prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio glavnu nagradu Američke filmske akademije.

Pored priznanja za najbolji film, ''Parazit'' je nagrađen sa još tri zlatne statue, među kojima je i za najbolji međunarodni film (nekadašnja kategorija za najbolji film van engleskog govornog područja), dok je autor Bong Džun Ho proglašen za najboljeg reditelja i najboljeg scenaristu.

Ovo je, inače, bio prvi put u istoriji da je jedan film iz Južne Koreje, inače zemlje dobro poznate po svojoj zanimljivoj kinematografiji, nominovan za Oskara.

To se dogodilo u čak šest kategorija, a nije nagrađen samo za najbolju scenografiju i montažu.

“Parazit” je višeslojna reč, ona se odnosi kako na Kimove, tako i na Parkove. Reklo bi se da je film satira, no kad shvatite da su emocionalne veze među protagonistima čvrste, a neki od njih čak su i moralni, počnete ih ceniti i kao ljude. Nakon “Sećanja na ubistvo”, prvog filma po kojem smo zapazili Bong Džun Hoa, “Parazit” je najbolji dokaz da je Azija dobila važnog umetnika.

Radnja filma ''Parazit'' odigrava se u Južnoj Koreji, ali mogla bi da se odigrava u Londonu, ili u bilo kom drugom kapitalističkom gradu. Ovaj film nam otkriva ono što znamo, da u svetu postoje klasni sukobi zapakovani u luksuzne fine papire kapitalizma.

Večeras u okviru festivala "Moj Off" možete da pogledate ovaj film, s početkom u 21 h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: