"Vidoviti strip": Asteriks je već jednom pobedio koronavirus

Kad god je u pitanju neka situacija koja utiče na ceo svet, ljudi nekako uspeju da nađu dokaze da je umetnost sve to već "predvidela". Ni koronavirus nije izuzetak, ali u moru nagađanja i "natezanja činjenica"; ne možemo da zatvorimo oči pred činjenicama.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

15:03

Default images

Neki put su podudarnosti jedva vidljive, a i onda samo onima koji se baš potrude da veruju.

Međutim, jedna avantura Asteriksa i Obeliksa iz 2017. godine nedvosmisleno spominje "koronavirus". U pitanju je strip "Asteriks na trci kroz italiju", čiji su tvorci Didije Konrad i Žan-Iv Feri.

Radnja stripa je sledeća: S obzirom na to da su mnogi kritikovali stanje u kom se nalaze rimski putevi, senator Laktus Bifidus predlaže da se održi trka kočijama kroz čitavu zemlju, kako bi svi mogli da se uvere u "izvrsnost" italijanskih puteva. Poziv na trku otvoren je za sve koji žele da učestvuju.

Asteriks i Obeliks protiv Koronavirusa

U međuvremenu, u malom galskom selu, Obeliks odlazi kod proročice koja mu predviđa da će biti vrhunski kočijaš. Istog trenutka, Obeliks odustaje od svog posla sa menhirima i kupuje na kredit kočiju, kako bi se zajedno sa Asteriksom i Dogmatiksom priključio trci kroz Italiju.

U toj trci nailaze na razne protivnike, ali nama je posebno zanimljiv predstavnik Rima, po imenu Koronavirus. Koronavirus i Bacilus sede zajedno u kočiji, sve dok Koronavirus ne odustane zbog toga što je njegov partner varao.

Sve je ovo, naravno, plod mašte autora stripa. Svakako nije isključeno ni da ćemo u narednom periodu otkrivati još referenci koje mogu da dovedu razna dela iz popularne kulture sa trenutnom svetskom situacijom.

Ne bi trebalo da takve stvari prihvatamo suviše ozbiljno, ali uvek je zanimljivo kada otkrijemo da ne imitira umetnost uvek život, već da i život često imitira umetnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: