Kulturne institucije Italije nude besplatan sadržaj u toku izolacije

U uslovima izolacije, jasnije je nego ikad ranije da je kultura koju svakodnevno konzumiramo vitalni deo našeg života. Ono što slušamo, čitamo, gledamo i stvaramo sada je mentalna hrana koja može da nas oraspoloži i ispuni nam dan.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

11:43

Kulturne institucije Italije nude besplatan sadržaj u toku izolacije
Foto: GettyImages, Marco Di Lauro / Stringer

Srećom po nas, italijanske kulturne institucije velikodušno su pružile javnosti mnoštvo ponuda i inicijativa u okviru haštaga #laculturanonsiferma (kultura se ne može zaustaviti), pokrenute kako bi ohrabrile stanovnike da ostanu kod kuće i pomognu u naporima da se suprotstave širenju COVID-19, piše sajt The Local. Šta čitati?

Pomoću posebnog koda možete da preuzmete digitalne verzije svih publikacija Conde Nast Italia u naredna tri meseca, kao i da besplatno pristupite celokupnim arhivama Vogue Italia.

Kada govorimo o digitalnim izdanjima, ako imate Kindl, sada vam se otvara potpuno novi svet mogućnosti. Mnoge italijanske izdavačke kuće, uključujući Adelphi, nude besplatne e-knjige u zamenu za pretplatu na biltene. Mondadori takođe nudi tri meseca besplatan pristup svojim časopisima, uključujući naslove poput Grazia, Icon Design i Focus Junior onima u najteže pogođenim crvenim zonama.

Bertoni editore će vam pokloniti besplatnu e-knjigu, a Il Saggiatore će vam ponuditi novu e-knjigu koju možete preuzeti svaka dva dana tokom trajanja karantina, a biblioteke u Milanu i Bolonji otvorile su svoje internet baze podataka prepune besplatnih e-knjiga i publikacija za čitanje. Šta gledati?

Kad se umorite od Netfliksa i dnevnog programa, registracijom putem e-pošte sada možete besplatno pristupiti stotinama klasičnih italijanskih filmova preko veb-stranice Cineteca, ali možete da istražite novije filmove koje je specijalni filmski festival Ischia objavio na njihovom sajtu.

Na raspolaganju je i poseban izbor kratkih filmskih filmova koji su dostupni za gledanje putem "Corti in Quarantine".

Ako biste radije da slušate nastupe, Rossini Opera Festival na svom veb-sajtu emituje snimke prošlih produkcija.

Šta slušati?

Nekoliko umetničkih galerija objavljuje besplatne audio-snimke i komentare umetničkih stručnjaka i kustosa na svojim otkazanim i odloženim izložbama.

Mnogi italijanski muzičari uživo preko svojih društvenih medija prave koncerte fanovima. Pratite haštag #IoSuonoDaCasa (pevam kod kuće) za ovaj sadržaj.

Takođe možete pronaći sveobuhvatni spisak svih muzeja u Italiji koji učestvuju u različitim načinima da njihova (virtuelna) vrata budu otvorena putem veb-stranice italijanskog Ministarstva kulture i turizma (MiBACT).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: