Sve je spremno za dodelu: Oskari za "Džokera" i Rene Zelveger, a ko je najbolji glumac?

Čitaoci B92 izglasali su da bi ove godine film "Džoker" trebalo da dobije Oskara, a u kategoriji najbolja glumica ovu prestižnu nagradu Američke filmske akademije - Rene Zeleveger.

Izvor: B92

Nedelja, 09.02.2020.

12:35

Sve je spremno za dodelu: Oskari za
Foto: Getty/Christopher Jue / Stringer

Večeras ćemo saznati da li će Oskare osvojiti upravo favoriti o kojima se već danima govori. Ranijih godina dešavalo se da upravo oni filmovi koji "pokupe" nagrade na dodelama koje prethode Oskaru, upravo i dobiju ovu prestižnu nagradu.

U Los Anđelesu će večeras biti održana 92. ceremonija dodela Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, kojom se završava sezona raznih svetskih filmskih priznanja. Najviše nominacija, čak 11, ima film "Džoker" Toda Filipsa.

Uz "Džokera" još osam filmova takmiči se u kategoriji za najbolje ostvarenje u 2019. godini.

Kao najozbiljniji protivkandidat "Džokeru" pominje se "1917", film britanskog reditelja Sema Mendeza, koji ima 10 nominacija. Ova ratna drama je na ovogodišnjoj dodeli BAFTA nagrada osvojila je priznanje za najbolji film. Pored ovih u trci za ostaka su i "Parasit", "Irac" i "Bilo jednom u... Holivudu".

U trci za Oskara u muškoj ulozi najveći rivali su Hoakin Finiks i Leonardo Dikaprio. Prema pisanju stranih medija, najviše šansi da osvoji Oskara u kategorji sporedni glumac ima Bred Pit.

Za najbolju glumicu se takmiče Sintija Erivo, Serše Ronan, Skarlet Johanson, Šarliz Teron i Rene Zelveger.
Foto: Getty/David McNew / Stringer
Skarlet Johanson je, posle Kejt Blančet 2008, prva glumica, odnosno glumac, nominovana iste godine u dve kategorije: za "Priču o braku" kao glavna, i kao najbolja sporedna glumica za film "Zec Džodžo".

Pravilo o dodeli Oskara nalaže da jedna osoba ne može da bude nominovana u istoj kategoriji dva puta, zbog čega se Margo Robi nije mogla naći u konkurenciji za najbolju sporednu glumicu i za film "Bilo jednom u Holivudu" - već je nominovana za ostvarenje "One su bombe". Među nominovanima za najbolji strani film je i hvaljeno makedonsko ostvarenje "Zemlja meda", Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Istovremeno, "Zemlja meda" dobila je i drugu nominaciju u kategoriji za najbolji dokumentarac.

Predviđeno je i da na ceremoniji bude odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu. Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka i ove godine je na meti kritika zbog nedostatka raznolikosti.
Foto: Getty/Carlo Allegri / Staff
Oskar 2019

Prošle godine "Zelena knjiga" osvojila je ukupno tri nagrade, uključujući i onu za najbolji film, iako je favorit u toj kategoriji bio film "Roma" Alfonsa Kuarona.

"Boemska rapsodija" dobila je najviše priznanja, čak četiri, dok su filmovi "Roma" i "Crni panter" osvojili po tri Oskara.

Glavni glumac Rami Malek, koji je igrao pokojnog pevača, podigao je pozlaćenu statuetu.

"Razmišljam o tome šta bi bilo da je neko rekao malom Ramiju da će mu se jednog dana ovo dogoditi, mislim da bi njegova kovrdžava glavica bila zapanjena", rekao je.

Za najbolju glumicu proglašena je britanska glumica Olivija Kolman.

Trudeći se da ne zaplače na sceni, Kolman je rekla: "Ovo je neverovatan stres. Ovo je urnebesno. Dobila sam Oskara!"

Maheršala Ali je po drugi put ovenčan Oskarom za najbolju sporednu ulogu za tri godine. Osvojio ga je ulogom u "Mesečini" 2017. i sada igrajući džez pijanistu Dona Širlija u "Zelenoj knjizi".

"Trudeći se da prodrem u njegovu suštinu uspeo sam da dodirnem sopstvene granice, što je sve odraz Širlijeve ličnosti i načina na koji je živeo ", rekao je Ali.

Film govori o Širlijevoj turneji po rasno podeljenom američkom dubokom jugu šezdesetih godina prošlog veka, ali su ga obeležile brojne kontroverze.

Oskara za najbolju sporednu glumicu dobila je Redžina King za film "Kada bi ulica Bil mogla da govori" i to joj je bila prva nominacija.

"Ja sam primer kako izgleda čovek koji ima podršku i ljubav - mama, mnogo te volim."

Mi vas pozivamo da glasate u našoj anketi i u komentarima nam napišete zašto baš mislite da taj glumac treba da osvoji Oskara. Takođe vas pozovamo da večeras uživo s nama pratite dodelu Američke filmske akademije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: