Najavljen program 48. Festa: Ovaj film podiže zavesu

Najavljen program 48. Festa, publiku očekuje oko stotinu projekcija domaće i svetske produkcije i brojni gosti

Izvor: B92, Veèernje novosti

Četvrtak, 23.01.2020.

13:58

Najavljen program 48. Festa: Ovaj film podiže zavesu
Foto: Maja Mediæ

Pod metaforičnim naslovom "Skupljači emocija", i novim filmom "Otac" Srdana Golubovića, koji će svetsku premijeru imati na ovogodišnjem Berlinalu, 28. februara u Sava centru svečano će biti otvoren 48. međunarodni filmski festival (Fest), najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj skupštini.

Nagradu "Beogradski pobednik", koju Fest dodeljuje za doprinos filmskoj umetnosti, osim ranije najavljenih Džona Malkoviča i Koste Gavrasa, dobiće i naša legendarna glumica Mira Banjac. Njoj će ovo visoko priznanje prve večeri Festa uručiti Uliks Fehmiju, koji će i proglasiti festival otvorenim.

Ovogodišnji "festival festivala" svečano će biti zatvoren 8. marta, spektakularnim muzičko-scenskim performansom "Muzički kritičar", koji će Malkovič izvesti u "Kombank dvorani".

Kako su istakli Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, Miloš Đukelić, potpredsednik Odbora Festa, Darja Bajić, izvršni producent, i Damir Handanović, v. d. direktora CEBEF-a, do 8. marta, u sedam programskih celina, pred publikom će biti blizu 100 premijernih projekcija.

U Glavnom takmičarskom programu, u konkurenciji za nagradu "Beogradski pobednik", videćemo 20 novih ostvarenja svetske, regionalne i domaće produkcije. Među njima su, pored "Oca", i filmovi Ginevra Elkana, Zakarisa Mavroeidisa, Šenon Marfi, Karima Ajnouza, Milča Mančevskog, Mladena Đorđevića...

U Glavnom programu van konkurencije gledaćemo novo ostvarenje Gorana Paskaljevića, "Uprkos magli", socijalno-krimi dramu "Ponašajte se kao odrasli" Koste Gavrasa, "Emu" Pabla Lorena, "O beskonačnosti" Roja Andersona, "Beli sneg" An Fontejn...

Filmovi iz Gala programa, pobednici velikih svetskih festivala, holivudski hitovi nominovani za Oskar, prikazivaće se u Sava centru, a u ovoj selekcji su nova ostvarenja Džima Džarmuša, Klinta Istvuda, Hirokazua Koreede, Andreja Končalovskog, Terensa Malika, Romana Polanskog, Vudija Alena...

Fokus Fest će u Dvorani kulturnog centra Beograda prikazati provokativna, subverzivna ostvarenja iz sveta. Fest klasik donosi finalnu verziju kultnog remek-dela Frensisa Forda Kopole "Apokalipsa danas", a tu su i ostvarenja iz selekcije Fest 48 i specijalne projekcije.

Ovogodišnje izdanje Festa dovodi u Beograd i izuzetne goste - pored Malkoviča i Gavrasa, publici će se pokloniti i Atom Egojan, Kristi Puju, Milčo Mančevski, Ognjen Sviličić, Kristos Lulis, Mirjana Joković...

Za budžet festivala, Grad je izdvojio 35 miliona dinara, a od Ministarstva kulture očekuje se još devet miliona.

POČAST NEDI I BEKIMU

FEST svojim naslovom i plakatom obeležava deceniju od smrti legendarnog glumca Bekima Fehmijua (1936-2010), a retrospektiva filmova u kojima je odigrao glavne uloge podsetiće na delo ovog velikana. Fest će velikom retrospektivom odati počast i Nedi Arnerić, jednoj od naših najvećih glumačkih diva, koja je preminula 10. januara ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: