"Crna zvezda" i dalje sija: Ove godine dva posthumna albuma Dejvida Bouvija

Dejvid Robert Hejvord-Džouns, poznat pod pseudonimom Dejvid Bouvi, jedan od najpoznatijih svetskih muzičara, preminuo je pre tačno četiri godine, 10. januara 2016. Iza njega je ostalo više od pet decenija plodonosne i uticajne karijere, ali njegove nove pesme tek treba da se pojave ove godine.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

10:09

Foto: Gettyimages/ Bryan Bedder

Pre četiri godine objavljen je 25. i poslednji studijski album Davida Bouvija na njegov 69. rođendan.

Ove godine biće objavljene dve nove ploče EP (Extended playlist) Dejvida Bouvija, na kojima će se naći neobjavljene verzije pesama.

Dejvid Bouvi rođen je kao Dejvid Robert Džons, britanski muzičar, producent, glumac i umetnik. Prve muzičke uspehe postiže singlom “Space Oddity” iz 1969. a početkom sedamdesetih postaje jedan od predvodnika britanskog glam-rok pokreta, ponajviše zahvaljujući svom alter egu “Ziggy Stardust”. Sredinom decenije uspeva da pridobije i američku publiku, a u razdoblju od 1977. do 1979. snima tri albuma u Berlinu pod producentskom palicom Brajana Ina. Takozvana “Berlinska trilogija” bazirala se pretežno na nemačkoj elektronskoj muzici i postaje najviši Bouvijev umetnički domet. Najveći komercijalni uspeh ipak je dosegao albumom “Let’s Dance” iz 1983. i istoimenim singlom.

Karijera mu usporava kasnih osamdesetih, a posle 2003. odlazi u muzičku penziju, iz koje privremeno izlazi 2013. godine albumom “The Next Day”. Glumio je i u nekoliko filmova (“Čovek koji je pao na Zemlju”, “Srećan Božić, mister Lorens”‘…), a pred kraj života učestvovao je u izradi mjuzikla “Lazarus”, baziranog na svojoj ulozi u filmu “Čovek koji je pao na Zemlju”. Pažnju je, osim umetničkim talentom, privlačio i svojim ličnim životom – seksualnošću, verskim opredeljenjem i izgledom. Prodao je ukupno više od 140 miliona albuma širom sveta. Roling stoun ga je proglasio 39. najvećim muzičarem i 23. najvećim pevačem svih vremena, a BBC-jeva anketa 29. najvećim Britancem.

Posthumni albumi postali su veoma popularni u zadnje vreme, te će tako nedovršene ili neobjavljene verzije i Bouvijevih pesama naći put do publike. Kako je najavio "Parlofon rekords", još dva projekta vezana za pokojnu legendu biće uskoro objavljena. Šta će se na njima nalaziti najavljeno je retkom, uglavnom akustičnom verzijom Bouvijevog singla iz 1970. godine "The Man Who Sold the World".

Ubrzo nakon Bouvijeve smrti 2016. godine prodaja njegovih albuma u ​​SAD porasla je za više od 5.000 odsto, sa 682.000 prodatih jedinica u nedelji kada je umro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: