Okončana "drama": Slike s Belog dvora ipak se vraćaju u Narodni muzej

U Dvorskom kompleksu danas je obavljena primopredaja pet slika koje su više decenija bile na pozajmici u dvoru Karađorđevića, ali su u vlasništvu Narodnog muzeja, te su danas tamo i vraćene.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2019.

11:30

Okončana
Beli dvor/Foto: ToskanaInc/Depositphotos

U pitanju su "Trgovac divljači" flamanskog slikara Adrijana van Utrehta, "Mrtva priroda" holandskog slikara Johanesa Everta Akeringa, "Amor i žena" i "Posle kupanja" britanskog slikara ser Čarlsa Simsa, kao i slika ser Džordža Klauzena "Srebrno letnje jutro".

Ovom događaju prisustvovala je komisija koju čine predstavnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Narodnog muzeja - stručne službe, konzervatori, restauratori, kustosi i sekretar, kao i predstavnici Fonda Kraljevski dvor i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Šta je sa slikama koje od Karađorđevića potražuje Narodni muzej? "Državne su" VIDEO

"Članovi komisije birani su tako pošto je Narodni muzej vlasnik, Uprava posrednik u pozajmici i neko ko se o tim predmetima starao svih ovih decenija, između ostalog tako što su redovno vršili popise svih umetničkih dela koja se nalaze u okviru Dvorskog kompleksa, dok je Ministarstvo kulture i informisanja koordinator", kazala je Sonja Zimonić u ime Ministarstva kulture i informisanja.

Primopredaja i pozajmica slika, kako je istakla, spadaju u "običan", svakodnevni muzejski posao, "te je ovom prilikom konstatovano da su slike tu, da se vraćaju u Muzej, a sve to zavedeno je i u stručni zapisnik."

Drugi deo rada komisije tiče se slike Stevana Todorovića, koja je još 2002. godine iz Dvorskog kompleksa od Narodnog muzeja uzeta na pozajmicu radi izlaganja na izložbi, a takođe je u vlasništvu Narodnog muzeja i na trajnoj pozajmici u Dvorskom kompleksu. Slika nakon završetka izložbe nije vraćena u Dvorski kompleks, a trenutno je na konzervaciji i restauraciji. "Nakon završetka tog procesa, Komisija će pažljivo razmotriti sve okolnosti i doneti odluku gde će slika biti smeštena", objasnila je Zimonićeva.

"Sve slike koje se nalaze u Narodnom muzeju, u drugim muzejima, pa i u dvorskom kompleksu, državno su vlasništvo. One su popisane, katalogizovane, svake godine se proverava gde se nalaze... Sve to što se nalazi na Belom dvoru, Starom dvoru se naziva državna umetnička kolekcija", objasnio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, koji je i član Krunskog saveta, gostujući nedavno na Prvoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: