Srpska krimi-drama: Čovek s Kosova spasava dete i zna tajnu slobode?

Prvi film Vasilija Nikitovića "Četiri ruže" tokom prvog vikenda prikazivanja u bioskopima širom Srbije bio je najgledanije ostvarenje s više od 15.000 gledalaca.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

12:03

Srpska krimi-drama: Čovek s Kosova spasava dete i zna tajnu slobode?
Fotograf: Jelena Jovanov

Ova krimi-drama prati glavnog junaka Tarzana koji iz provincije dolazi u prestonicu pokušavajući da nađe svoje mesto među urbanim gradskim likovima koji se okupljaju u lokalnom klubu. Kako sam Tarzan kaže u filmu, "Kockar je pokušao da zezne kockarnicu", i baš tog trenutka počinje Tarzanov pad, prvo u policijsku stanicu, posle s mosta.

Da bude zanimljivije, Tarzan je već imao dogovor s kumom, koji dolazi i radnja filma postaje još intenzivnija, s kasnije pomalo i neočekivanim krajem.

Reditelj na precizan način objašnjava šta nose blud, razvrat, narkotici, ali bez ikakve želje da nametne svoje mišljenje, već sa željom da gledaoci donesu sud o prikazanom. U veliki grad devojke s periferije ili provincije dolaze trčećim korakom, najčešće u crvenom šortsu i s jednom idejom, kako da se provedu. I baš te kobne noći u kojoj se dešava radnja filma, kreću u pohod na veliki grad.

Sami likovi su neobični i nesvakidašnji, a ipak nose suštinu. Prikazani su ljudi iz različitog miljea, od političara, vlasnika kafane, studenta, glumice, gradske "lujke".

Nevine likove možemo da vidimo kao metaforu stradanja onih koji ćute, posmatraju, u ovom slučaju to je prikazano kroz lik Laure, čistačice lokala "Četiri ruže" i majke malog dečaka po imenu Toto.

Iako je kriminalistička drama u pitanju, filmom se prožima optimizam. Oni koji su pogledali trejler za film ne mogu ni da naslute da "Četiri ruže", koji u prvi mah deluje kao već nešto viđeno u domaćoj kinematografiji, ima poentiran kraj, s porukom.

U filmu vidimo likove kojima je naizgled fenomanalno, misle da su slobodni, a onda Beli, Tarzanov kum, malom Totu govori šta je sloboda i šta je čini. Reditelj je tokom filma prikazao i mnogo toga rekao lošeg o našem društvu, a sam kraj filma nam nudi mogućnost izbora, dobrog i lošeg. Kao da ste videli sve što može da vam se dogodi ili vašoj deci, ali da ipak postoji i druga strana,da nije zaboravljena. I gle čuda, čovek s Kosova spasava dete i zna tajnu slobode.

U filmu igraju Dragan Gagi Jovanović, Srđan Žika Todorović, Boris Milivojević, Miloš Samolov, Milutin Milošević, Gordan Kičić, Nada Macanković, Sonja Kolačarić, Dragana Dabović i drugi.

Piše: Sanja Ćulibrk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: