Premijera predstave "Beli bubrezi" 29. novembra u Ateljeu 212

Predstava "Beli bubrezi" premijerno će biti odigrana 29. novembra u Ateljeu 212 u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

16:00

Premijera predstave
Foto: Atelje 212

"Beli bubrezi" (u originalu Bijeli bubrezi) je savremeni dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastirano kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.

"Beli bubrezi" su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulturni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.

Autorka ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drame apsurda, koja je značajna u sagledavanju repertoara Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.
Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozorištu, nakon što je diplomirala s Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.
Foto: Atelje 212
Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. "Beli bubrezi" su do sada izvođeni u Teatru &TD, u Zagrebu; Turmi, na Međunarodnom festivalu dramaturgije u Buenos Ajresu, u Argentini, kao i na Trećem programu hrvatskog radija.

U predstavi igraju: Jovana Stojiljković, Katarina Marković, Draga Đukić, Željko Maksimović i Marija Jelić, sopran, operska pevačica.

Autorski tim predstave, uz rediteljku čine: dramaturg Dimitrije Kokanov, kostimografkinja Mina Miladinović, scenograf Milan Miladinović, koreograf Igor Koruga.
Organizatorka predstave je Jelena Tvrtković. Asistent dramaturga je Đorđe Kosić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: