Misteriozna slika nepoznate devojke "krije" portret mlade kraljice Elizabete I

Britanska aukcijska kuća Bonams saopštila je da je u američkoj državi Kalifornija ove godine otkrivena davno izgubljena slika mlade kraljice Elizabete Prve, nastala 1562. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2019.

08:15

Misteriozna slika nepoznate devojke
Ilustracija/Foto: Getty/Michael Bowles/Stringer

Slika, za koju se veruje da je korišćena za zavođenje potencijalnih udvaraca u prvim godinama kraljičine vladavine, biće prodata na aukciji u londonu, 4. decembra, a procenjuje se da će joj cena dostići 150.000 do 250.000 funti.

Misteriozni portret nepoznate žene koja zrači snagom, samouverenošću i spremnošću za brak, identifikovan kao jedan od retkih prikaza mlade kraljice Elizabete Prve, otkrili su vlasnici iz Kalifornije kada su rešili da očiste sliku. Ispostavilo se da je slika koju poseduju u stvari drugi sloj, nanet verovatno u 19. veku, a ispod njega je bio original, koji su odneli u Bonams, gde je utvrđeno da je u pitanju portret Elizabete Prve.

Endru Mekenzi, direktor odeljenja Bonamsa za stare majstore, nazvao je ovo otkriće "važnim i uzbudljivim".

"Slika datira iz 1562, četvrte godine vladavine Elizabete Prve, i jedan je od najranijih prikaza vladarke. Cilj je da se prikaže sveža i sofisticirana slika Elizabete kao mlade vladarke, koja zrači osećajem autoriteta i samopouzdanja", kaže Mekenzi.

Slika potiče iz perioda kada je udaja Elizabete Prve bila prioritet engleskog dvora, a udvaranje kraljici bilo ohrabrivano. Kandidati za njenog supruga u to vreme su bili španski kralj Filip Drugi, nadvojvode Austrije Ferdinand i Karl i švedski kralj Erik XIV.

Slikarstvo je imalo važnu ulogu u tom procesu, a Elizabeta je čak poslala svog dvorskog slikara, flamanskog umetnika Stivena van der Melena, da naslika Erika. Posredni dokazi upućuju na to da novootkrivena slika dolazi upravo iz Van der Melenovog ateljea, a moguće je da je njena svrha bila da zaintrigira udvarače.

"Ne možemo sa sigurnošću da znamo koja je bila namena slike. Nemamo ideju ni o tome gde je ona bila od kada je naslikana u 16. veku, sve dok se nije pojavila u Americi ove godine", rekao je Mekenzi.

On dodaje da je Elizabetina poza upadljivo slična onoj na njenom portretu u kolekciji vojvode Boforta na imanju Badminston haus.

"Slika Elizabete Prve kao snažne, svemoćne kraljice-device, utisnuta je duboko u nacionalnu psihu, ali njene rane godine bile su prožete nestabilnošću i pretnjama kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Od stupanja na tron, ona i njen dvor bili su zapravo svesni važnosti i mogućnosti koje pruža prezentacija, a ovaj portret je jedan od prvih poznatih koji projektuje novu, unapređenu sliku kraljice", istakao je Mekenzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: