Sto godina od okončanja braka Mileve i Ajnštajna: "Prestaćeš da mi se obraćaš ako ja to zatražim"

Brak između Mileve Marić i Alberta Ajnštajna jedna je od najtužnijih priča iz sveta nauke. Ove godine navršilo se tačno 100 godina otkako je brak briljantne matematičarke i briljantnog teorijskog fizičara okončan razvodom.

Izvor: B92

Utorak, 26.11.2019.

11:28

Sto godina od okončanja braka Mileve i Ajnštajna:
Foto: Gettyimages/Keystone

U to vreme oni su već pet godina živeli odvojeno, tako da je bila reč o zakonskoj formalnosti, a kako su izgledali nekoliko meseci na početku tog razdoblja između njih dvoje, o tome danas svedoči zaprepašćujući dokument. Na stranu romansa njih dvoje na početku njihove veze, na stranu i nedavna ekranizacija o njih dvoje koja je prećutala možda i najsramotniji deo Ajnštajnovog života. Njegovo pismo njoj u Berlin 18. jula 1914. brutalan je istorijski dokument o muškoj šovinističkoj tradiciji zapadne civilizacije koja je u 20. veku navodno postala do kraja prosvećena.

Mileva i Albert, kad su se tek upoznali, tretirali su jedno drugo s puno pažnje – sve dok Albert nije ostao jedini u porodici koji je zarađivao. Ona je u braku s njim imala troje dece, a pismo joj je napisao kad je već bio u ljubavnoj vezi sa svojom rođakom Elsom, s kojom se naposletku i oženio.

U tom pismu Albert je Milevu tretirao gore od služavke, tražio je sve, a davao skoro ništa, ženi koja mu je, kad su se upoznali na Politehničkom fakultetu u Cirihu, jako pomagala kao jako nadarena matematičarka.

U Albertovom pismu nekoliko godina kasnije, međutim, stoji čak i ovakva rečenica: "Prestaćeš mi se obraćati ako ja to zatražim."

U Švajcarskoj je morala da studira zato što u dobu kad je započinjao 20. vek u Evropi, industrijski naprednom i prosvećenom kontinentu, nigde drugde nisu na tehničkim fakultetima primali žene. Mileva je, inače, bila – ako ne ravna po svojoj genijalnosti iz matematike u odnosu na njegovu genijalnost iz fizike – onda bez sumnje organizovanija i sređenija u svom naučnom proučavanju od njega. I na kraju ta oštroumna, vredna, analitična Vojvođanka, briljantan student - nije završila fakultet.
Foto: Gettyimages/ Keystone
Ostala je trudna s Albertom Ajnštanom, i to – kakva su već to bila vremena – Bože sačuvaj, pre braka. Ni tada nije htela da mu pravi probleme. Čoveku kojega je volela bezrezervno koliko on nju nije nakratko se makla s puta, jer po svojoj neformalnosti nije bio na baš najboljem glasu, pa je otišla da rodi na imanje u Vojvodini, gde su je roditelji sakrili u tim trenucima. Pa je rodila. Pa je, iz nerazašnjenih okolnosti, napustila svoju devojčicu i otputovala Albertu u Švicarsku.

To što je devojčica uskoro obolela i umrla proganjalo ju je do kraja života. On je za to vreme radio na razvoju svoje karijere, profesure, borio se sa svetom koji ni prema njemu nije bio uvek najblaži.

Samo, do trenutka kad je Mileva bez diplome, s bolnim sećanjem na ćerku Lieserl i dva sina za koja se trebalo brinuti, postala turobna domaćica, Albert je svoj privatni život počeo da obogaćuje naplaćivanjem svoje popularnosti kod mladih, slobodnih, veselih žena.

Imala je 44 godine kad su se razveli, kad je gospođa Ajnštajn postala Elsa Lövental. Dve godine posle barem joj je pripao, kao njegovoj bivšoj supruzi, pravedni deo novčanog iznosa za njegovu Nobelovu nagradu, što joj je pomoglo u brizi o njihovom teško bolesnom najmlađem sinu Romanu.


- "Brinućete da moja odeća i veš budu u redu; da ću u svojoj sobi redovno primati tri obroka; da će moja spavaća soba i radna soba biti uredno održavane, a posebno da će moj radni sto biti samo za moju upotrebu. "

- "Odreći ćete se svih privatnih odnosa sa mnom, osim onoliko koliko budu neophodni iz društvenih razloga. Konkretno, odreći ćete se: moga sedenja uz vas kod kuće; mojih izlazaka ili putovanja s vama."


- "Poštovaćete sledeće tačke svog odnosa sa mnom: od mene nećete očekivati nikakvu intimnost, niti ćete mi na bilo koji način prilaziti; prestaćete razgovarati sa mnom ako to zatražim; napustićete moju spavaću ili radnu sobu bez protivljenja ako to zatražim."

- "Nećete me omalovažavati pred našom decom, bilo rečima ili ponašanjem", sve to tražio je od nje čovek koji je, u preostalom delu svog života inače bio izrazito racionalna, čovekoljubiva osoba, mirotvorac, druželjubiv i duhovit.

Mileva Marić pristala je na zahteve. Ali za jednu ženu poput nje, nekoliko meseci takvog odnosa bilo je previše. Povela je sa sobom njihove sinove i odselila iz Berlina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: