Najbolje što Holivud ima da ponudi ove jeseni je...

Letnja sezona filmova u SAD bila je prilično slaba, konstatovao je filmski kritičar mesečnika Vog Kiton Bel, podsetivši da se uglavnom radilo o nastavcima nekih serijala ili o novim verzijama već viđenih filmova koje su sve odreda bile slabije od originala.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.11.2019.

20:40

Najbolje što Holivud ima da ponudi ove jeseni je...
Foto: Depositphotos / fergregory

Pošto su novembar i decembar vreme kada Holivud iznosi pred publiku svoje "adute" za predstojeće nagrade Oskar, treba očekivati da će sada u bioskope stizati najkvalitetnija produkcija ove godine.

Prema Belovim rečima, to se odrazilo i na zarade distributera i prihodi ovoga leta su bili za dva odsto slabiji nego prethodnog.

Na filmskim festivalima u Veneciji, Torontu i Zeluridi bilo je nekoliko dobrih filmova koji će se svakako naći među pretendentima na Oskare, iako je bilo više onih koji nisu bili posebno vredni. Bilo je nekoliko iznenađujućih hitova koji su prijatno iznenadili kritičare i publiku.

Među glumicama već su se izdvojile dve koje će svakako biti imeđu kandidatkinjama za Oskare: Rene Zelveger, koja briljantno glumu Džudi Garland, i Dženifer Lopez, koja igra u "Varalicama".

"Dauntonska opatija" je četiri sezone odnosila najviše nagrada "Emi", televizijskih oskara, a sada kao celovečernji film opet ima neke šanse za oskare, makar za kostim i poneku sporednu ulogu kao što je uloga bake Megi Smit.

Bred Pit će se verovatno naći među kandidatima za Oskara za ulogu astronauta u filmu " Ad Astra", u kome igra astronauta koji kreće u kosmos da nađe svog oca.

Jedan od najviše očekivanih filmova ove sezone, "Džoker", istovremeno je i najkontroverzniji. U SAD se uveliko raspravlja o tome da li ovaj film hvali psihopate koji su spremni da ubijaju i nošenje oružja bez ikakvog razloga. Hoakin Feniks je svakako ispunio sve uslove da dobije svog prvog Oskara, smatra Bel. Film "Lusi na nebu" je jedno od iznenađenja jer niko nije očekivao da će biti među odličnim filmovima. Lusi je tokom dužeg boravka u kosmosu imala transcendentalno iskustvo i kada se vratila na Zemlju postepeno gubi kontakt s realnošću. Film je režirao Noa Houli (Noah Hawley), koji je režirao "Fargo", i prava je poslastica za publiku koja voli neobične i originalne filmove.

Kritike na festivalu u Torontu nisu bile naročito obećavajuće, ali niko nije osporavao da je Natali Portman odlično odigrala glavnu ulogu.

"Bol i slava" Pedra Almodovara, koji je za glavnu ulogu koja je autobiografska odabrao Antonija Banderasa, bio je veoma dobro primljen na festivalu u Kanu ovog proleća.

Banderas je dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu i sada se nada da će osvojiti za tu ulogu i Oskara. Ako ne bude nagrade, barem će ući među kandidate.

"Zeka Jo Jo" je komedija čija se radnja događa za vreme Drugog svetskog rata i niko ne ocekuje da bude baš smešna, ali glavni junak ima izmišljenog prijatelja koji je luckasti Hitler. Ni to ne zvuči smešno, ali režiser Taika Vaititi je uspeo da film bude smešan i zato ga Bel preporučuje da se pogleda kada stigne u bioskope.

"Svetionik" je režirao Robert Egers, koji je postigao neočekivani uspeh sa svojim prvim filmom "Veštica" 2015. godine i sada je snimio crno-beli film u kome Robert Patison i ViIjem Defo glume čuvare svetionika na misterioznom ostrvu 1890. godine na obali Nove Engleske. Film je klaustrofobičan, čudan i zastrašujući, ali je izuzetno dobar.

Greg Kiner, Izabel Iper i Mariza Tomei glume u filmu " Frenki" koji je režirao Ajra Saks o trima generacijama jedne porodice koja se okupila da bi proslavilav jubilej matrijarha u istorijskom gradu Simtra u Portugalu. Prateći neke članove porodice tokom jednog dana, "Frenki" je porodična drama koju je snimio režiser koji zna kako se prave takve priče. Ponovo preporuka da se pogleda film. Britanska glimica Sintija Irajvo postala je preko noći zvezda Brodveja i 2015. je dobilaTonija, pozorišnog Oskara, kao i nagradu Gremi za muzički album.

Sada Sintija Irajvo na filmu igra Herijet, prvi holivudski pokušaj da snimi film o Herijet Tabman, poznatu kao borac za ljudska prava. Ako Irajvo dobije još i Oskara, onda će biti prva najmlađa glumica koja je podobijala sve nagrade za glavne uloge

Edvard Norton je producent, režiser i igra glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji romana "Bruklin bez majke" Džonatana Letema, u kome je istražitelj koji traga za ubicom u Njujorku tokom pedesetih godina.

To je klasični "film noar", a Nortonu je ovo prva režija posle 20 godina. Osim Nortona u glavnoj ulozi, u filmu igraju i Viljem Defo, Gugu Mbara Rou, Brus Vilis i Bobi Kanavale.

Film "Talasi", koji je bio potpuno skrajnut na festivalima, posle prikazivanja je postao film o kome se najviše priča ovih poznih jesenjih dana.

Ovo je treći film režisera Treja Edvarda Šulca i postao je neočekivano kandidat za nagrade. Radnja ove melodrame događa se na jugu Floride i dobila je odlične kritike na festivalima u Toronu i Teluridu. Glume Kelvin Harison Junior, Lukas Hedžis i Sterling Braun. Priča se bavi porodicom iz predgrađa koja traga za "ljubavlju, opraštanjem i ponovnim približavanju posle tragičnog gubitka".

Noa Baumbah je autor filma "Bračna priča", inspirisanog ličnim iskustvom razvoda s glumicom Dženifer Džejson Li. U filmu glume Edem Drir i Skarlet Johanson, koji prolaze kroz komplikovani razvod jer žive na istočnoj i zapadnoj obali Amerike. Uzrok razvoda igra Lora Dern. To je moderna vezija filma "Kramer protiv Kramera". "Doktor Slip" je ekranizacija istoimenog romana Stivena Kinga koji je nastavak njegovog horor romana, takođe ekranizovanog, "Isijavanje". Ovoga puta" doktor Slip u hotelu u kome se zbivala prva priča sledi odraslog Denija Toransa koji pokušava da spase devojku koja poseduje iste psihičke moći kao i on, iz jednog kulta koji se hrani decom koja poseduju isijavanje. Odraslog Denija glumi Juan Makgregor.

Ovo su samo neki od filmova koje kritičar Voga preporučuje da se pogledaju, ali Holivud ima još dvadesetak filmova koji čekaju decembar da bi za praznike obradovali publiku komedijama koje se neće naći na listi kandidata za Oskare, ali će barem biti zabavni za praznike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: