Film o Areti Frenklin otvara Slobodnu zonu

Petnaesti jubilarni filmski festival Slobodna zona biće održan od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.11.2019.

15:42

Film o Areti Frenklin otvara Slobodnu zonu
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Festival će svečano otvoriti film “Areta Frenklin - Amazing Grace” u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexxu.

Radi se o jedinstvenom filmskom dokumentarcu o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Areta Frenklin se 1972. na vrhuncu slave u 29. godini vraća korenima da bi u Baptističkoj crkvi svog detinjstva pevala neke od najlepših gospel himni svih vremena. Samo postojanje ovog filma je pravo čudo jer je bilo potrebno čak 45 godina da materijal o ovom jedinstvenom događaju ugleda svetlost dana.

Na današnjoj konfereniciji za medije u Kulturnom centru Beograda organizatori festivala najavili su bogat program u okviru koga će se prikazati 49 filmova.

"Domaća premijera filma 'Dnevnik Diane Budisavljević' je jedan od važnih trenutaka festivala, a za ovaj u Puli višestruko nagrađivani film, vlada veliko interesovanje, te su prve dve projekcije već rasprodate'', kazao je direktor festivala Rajko Petrović.

Kako su istakli selektori Branka Pavlović, Jelena Maksimović i urednik govornog programa Kompas Ivan Milenković, ovogodišnji program Slobodne zone obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Novi programski segment na festivalu EU Zona promena posvećen je svim promenama koje se trenutno događaju u Evropskoj uniji od narastajućih socijalnih tenzija, Brexita, pitanja migranata i porasta desnih populističkih pokreta.

''U okviru programa Horizonti Balkana publiku očekuje još jedan muzički dokumentarac. Reč je o filmu reditelja Andreja Korovljeva 'Tusta'. Reditelj nam otkriva nepoznate momente iz života Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok benda KUD Idijoti iz Pule na veoma zanimljiv i emotivan načina'''', najavila je Jelena Maksimović i dodala da je ove godine pažnja okrenuta i ka borbi za ženska prava, emancipaciju i ravnopravan odnos među polovima, što je i centralna tema programskog segmenta Ženska linija.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
U okviru ovog segmenta nalazi se i film ''Žensko zadovoljstvo'' rediteljke Barbare Miler koji će i zatvoriti Slobodnu zonu.

''Ovo ostvarenje upoznaje gledaoce sa pet hrabrih, pametnih i samosvesnih žena, koje razbijaju tišinu koju nameću njihova patrijarhalna društva i verske zajednice. Smatram da je dobar za kraj festivala jer ima pozitivan završetak'', kazala je selektorka.

Takođe, predviđen je i program za mlade 14+ u okviru koga će biti organizovane srednjoškolske projekcije.

Pored već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina Slobodne zone i 30 godina od pada Berlinskog zida.

U dvorani Jugoslovenske kinoteke publiku očekuju filmovi kao što su "Nebo nad Berlinom", "Život drugih" i "Barbara", kao i najpopularniji filmovi sa prethodnih izdanja pod nazivom Najbolje od Slobodne zone - "20.000 dana na zemlji", "Dugme od sedefa", "So zemlje" i "Hana Arent".

O nagradama (Najbolji angažovani film u internacionalnoj selekciji, Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji, nagrada Human Rights, najbolji film u okviru selekcije 14+) odlučivaće međunarodni žiri koji čine Žan Pjer Rem, Petar Milat, Vladimir Blaževski, kao i regionalni žiri koji čine Gijom de Sej, Nataša Pantić, Petar Mitrić.

Govorni program Kompas, kao i do sada, vodiće Ivan Milenković, koji je ovom prilikom istakao da je društvu koje je duboko dezorijentisano trenutno neophodan kompas.

Ovogodišnji gosti festivala govoriće u okviru programa "Kafa sa autorima" koji će se održati 9. i 11. novembra u 13 časova. Učesnici su direktor fotografije Martin Farkaš, režiseri Andrej Korovljev, Jelena Radenović, Denis Kote, Marius Olteanu i Karla Fotea, Amal Ramsis, Fredrik Gerten, Dana Budisavljević i producentkinja Neda Milanova, kao i glumac Suad Begovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: