"Faust" na startu operske sezone oduševio publiku u SNP

Pred prepunom scenom "Jovan Ðorđević" Srpskog narodnog pozoriša i tačno 160 godina nakon prvog izvođenja 2. novembra premijerno je odigrana opera u četiri čina Šarla Gunoa "Faust" u režiji Aleksandra Nikolića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2019.

17:56

Foto: Depositphotos / vladacanon

Nikolić je nakon premijere kazao da ovo delo potrebnije danas nego u 18. veku, kada je pisano.

"Publici Gunoa je taj sistem vrednosti bio svakodnevica, potpuno im je bio jasan. Međutim, danas, u ovom svetu, svako bi stao na stranu Mefista momentalno. Svi smo opsednuti vizuelnim, svi smo opsednuti materijalnim, to jeste jedan zapadni pogled na svet i naš Mefisto predstavlja taj zapadni pogled na svet. Postajemo jedan svet bez odgovornosti, bez ljubavi, bez empatije. Prvi korak u zlu je odsecanje svoje griže savesti, zaboravljanje drugih", rekao je Nikolić.

Gostujući dirigent opere Andrea Solinas iz Italije ističe kako je izuzetno bitna uloga hora kao protagoniste u celoj priči.

"Sam Guno je bio izuzetno impresioniran Bahovom muzikom, tzv. muzikom kontrapunkta, u kojoj se ističe uloga orgulja i u ovom slučaju ćemo videti kako orgulje sarađuju sa horom, što je bilo najtipičnije za Bahovu muziku. Tokom cele opere ćemo zapravo videti tu razliku između muzike kontrapunkta i jedne melodičnosti tipične za francusku operu", dodao je Solinas.

Posebnu čar operi dala je atmosfera starog teatra od samog ulaza, sa svećama i maglom u holu, vratarima u crnim frakovima i razvodnicama u belim frakovima...

"Ideja nam je da ovakvim projektima kroz novu vizuru predstava približimo operu široj publici. Istovremeno pokušavamo da vratimo i izvesnu dozu prestiža i glamura teatru, da ponovo oseti ubuđenje pred svaku novu premijeru. Mislimo da je pravi pogodak reditelj Aleksandar Nikolić koji apsolutno razume potrebe, te da smo do sada dobili fenomenalne reakcije novosadske publike. Činjenica da je u jednom danu prodato preko 300 karata za premijeru govori nam da smo na dobrom putu" objašnjava direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Prva repriza opere Faust biće 9. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: