U Narodnom pozorištu predstaviće se Kraljevsko dramsko pozorište iz Stokholma

Dramaten iz Stokholma sutra gostuje u Narodnom pozorištu

Izvor: Tanjug

Petak, 01.11.2019.

16:46

U Narodnom pozorištu predstaviće se Kraljevsko dramsko pozorište iz Stokholma
Foto: depositphotos/ Leonid_Andronov

Predstavom "Jedna švedska letnja noć" nastalom po delu Erlana Jozefsona u režiji Erika Stube na Velikoj sceni Narodnog pozorišta predstaviće se Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten iz Stokholma, najavljeno je na konferenciji za medije u nacionalnom teatru.

U predstavi igraju Erik En, Nina Feks, Torkel Peteršon, Lena Endre, Maria Soloma i Tomas Hanson.

Reditelj predstave Erik Stube napomenuo je da se Jozefson u ovom intrigantnom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog "Žrtva" na ostrvu Gotland 1985. godine.

"Jozefson na nežan i duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. Dok glumačka i autorska ekipa jedne letnje noći nestrpljivo iščekuje taj susret, njihovo viđenje drame, života, jezika i umetnosti biva dovedeno u pitanje", kazao je Stube.

Dodao je da je satom predstavom gostovao vrlo često u inostranstvu, što, kako kaže, nimalo nije slučajno.

"Ova predstava problematizuje susret i sudar kultura. One stvaraju konflikt, ali istovremeno i obogaćuju jedna drugu. Jozefson je napisao dramu koja je u konfliktu sa švedskom organizovanom stvarnošću. Kroz opis Tarkovskog pisac govori i o sebi, ali istovremeno portretiše velikana koji je došao u Švedsku da snimi ostvarenje koje bi imalo šmek Bergmanovkih filmova", kazao je Stube i dodao da je u tom momentu dobio Bargmanov tim i glumce.

"Za Bergmana, Tarkovski je bio najveći, i između ostalog o tome je ova predstava. Pored svega, Bergman nije želeo da se susretne s Tarkovskim", kazao je Stube.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin kazao je da rado sa porodicom dolazi u beogradsko Narodno pozorište gde je video sjajne predstave.

"Dramaten je deo našeg nacionalnog identiteta i veoma sam ponosan što će igrati predstavu u Narodnom pozorištu koje je simbol srpske kulture. Kultura je veoma važna za napredovanje svake države i razvijanje društva", kazao je Lundin.

Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta, poželela je dobrodošlicu gostima iz Švedske i naglasila da je međunarodna saradnja i povezivanje s vrhunskim pozorištima širom Evrope jedan od prioriteta delovanja nacionalnog teatra.

"Naša publika zaslužuje da vidi najbolje predstave iz čitave Evrope i s nestrpljenjem očekujemo gostovanje naših prijatelja iz Švedske", kazala je Vujićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: