Veliki interes javnosti za najveću retrospektivnu izložbu Leonarda da Vinčija

Povodom 500. godišnjice smrti Leonarda da Vinčija u Luvru, u Parizu, je otvorena najveća retrospektivna izložba renesansnog genija koja je privukla brojne posetioce iz svih delova sveta.

Izvor: Klix

Subota, 26.10.2019.

10:40

Veliki interes javnosti za najveću retrospektivnu izložbu Leonarda da Vinčija
Foto: gettyimages/ Pool

Organizatori su duže od decenije pripremali ovu izložbu zahvajujući kojoj javnost u Luvru ima priliku da vidi 162 renesansnih dela i crteža Leonarda da Vinčija. Reč je o jednoj od najskupljih izložbi postavljenih u Francuskoj koja prvi put na jednom mestu okuplja tako veliki broj Da Vinčijevih dela.

Cilj izložbe je da posetioci pomoću beleški, infracrvene tehnologije i virtuelne stvarnosti shvate i poznaju Da Vinčijeve metode i strukture dela kroz nacrte, skice i slike, piše BBC.

"Mona Liza", jedna od najpoznatijih umetničkih slika, nije deo ove izložbe. Ova slika ostala je izložena u dvorani u kojoj je stalno postavljena, a posetioci retrospektivne izložbe renesansnog genija ovu čuvenu sliku mogu da vide uz pomoć virtuelne stvarnosti. Ova tehnologija se ranije nije primenjivala u Luvru, a kompanija Vive Arts koja je razvila ovaj projekat saopštila je da će naučnici pokušati da otkriju detalje unutar slika nevidljive golim okom.

Među najslavnijim i najvažnijim Da Vinčijevim radovima koji su posuđeni Luvru je "Vitruvijev čovek", savršeno proporcionalno ljudsko telo unutar kvadrata i kruga nacrtano olovkom i mastilom, koji se čuva u Veneciji gde se zbog svoje krhkosti prikazuje samo povremeno. Uprkos pokušajima da se zabrani iznošenje ove skice iz Italije, delo je u Luvr stiglo sa zakašnjenjem i tu će ostati naredna dva meseca.

"Ovaj crtež pokazuje važnost odnosa nauke i umetnosti. U ovom slučaju pokazuje lepotu ljudskog tela", rekao je kustos Vincent Delieuvin.

On je za BBC rekao kako očekuje da će ovu izložbu posetiti oko 600.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: