Anđela De Leo: “Ljiljanine knjige treba ‘jesti’ kao ‘hleb naš nasušni’ da budemo bolji“

"Sajam knjiga je veličanstvena svetkovina pisane reči"

Izvor: Sanja Æulibrk

Subota, 26.10.2019.

09:00

Anđela De Leo: “Ljiljanine knjige treba ‘jesti’ kao ‘hleb naš nasušni’ da budemo bolji“
Foto: SÆ/B92

Beogradski sajam knjiga je važan događaj ne samo za pisce i izdavače, već i za čitaoce. Oni daju smisao postojanja i knjigama, i piscima, i našoj najvećoj manifestaciji pisane reči . Od 1996. godine Ljiljana Habjanović Đurović je svakog dana od 10 do 20 časova na Sajmu i ljudi se neprestano smenjuju.

Zavisi od doba dana , nekad ih ima petoro, nekada pedesetoro, ali nikad nije sama , započinje razgovor za B92 Ljiljana Habjanović Đurović. „Dobila sam pre dva dana najveći mogući kompliment , jedan gospodin stariji od mene, rekao je da je moj čitalac i nastavio ”Znate gospođo, sa ljudima koje čitaju Vaše knjige drugačije se razgovara, oni su drugačiji” , to je najveći kompliment koji sam kao pisac mogla da dobijem .“

Ono što ističe je da mladi čitaoci su prihvatili njene knjige za decu i na ovogodišnjem Sajmu prilaze joj deca od osam godina da pitaju kada će nova knjige, jer su sve pročitali. Roman „Na putu ka gori“ je najtraženiji na njihovom štandu koji je prošle godine objavila “Mlade čitateljke dolaze po knjige koje su čitale njihove bake i mame, kad sam ja bila pisac početnik. Malopre je bila devojka kojoj sam potpisala moj prvi roman koji sam objavila pre 30 godina” , govori za B92 .

Ljiljana Habjanović Đurović je najčitaniji i najtiražniji srpski pisac u prethodne dve decenije i najuspešniji srpski pisac u inostranstvu posle 2000. godine.

Ljubav čitalačke publike Ljiljana je objasnila rečima Italijansku pesnikinju Anđelu De Leo, koja je rekla: “Ljiljanine knjige treba čitati i ‘jesti’ kao ‘hleb naš nasušni’ da bismo pokušali da budemo bolji.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: