Laguna najbolji izdavač 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je u toku, za najboljeg izdavača proglašena je izdavačka kuća "Laguna". U užem izboru bile su i izdavačke kuće "Arhipelag", "Klio", "Geopoetika" i "Službeni glasnik".

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.10.2019.

19:15

Laguna najbolji izdavač 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga
Foto: Promo

Na sajtu SEEcult.org objavljeno je da su za izdavački poduhvat ravnopravno nagrađeni deseto kolo edicije "10 vekova srpske književnosti" Matice Srpske iz Novog Sada i "Prozna dela srpskih naučnika" Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda.

"Laguna" je proglašena izdavačem godine uz obrazloženje žirija da je ove godine na Sajmu prisutna sa više od 4.000 naslova, od kojih 80 novih, a u prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige.

U obrazloženju žirija je navedeno da "Laguna" "sledi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za decu i mlade".

"Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime 'Laguna' zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspeva da popuni prazninu... nastalu posle nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. veka", naveo je žiri i pohvalio Lagunu i zbog promovisanja kulture čitanja "organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je 'Noć knjige' ".

Protekle godine Lagunini autori su dobili najvažnije domaće i strane književne nagrade: Ninovu nagradu, Vitalovu, Nagradu Politikinog zabavnika i druge. Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Peteru Handkeu, čiji je roman „Veliki pad“ nedavno objavila Laguna, dok je nova dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud, koja je deo Lagunine književne produkcije već 15 godina.

U žiriju 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga bili su Dragan Simeunović, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: