Nizom programa obeležiće 35 godina od smrti srpskog kompozitora

Fondacija Vasilije Mokranjac ove jeseni nizom programa obeležava 35 godina od upokojenja jednog od najznačajnijih kompozitora srpske umetničke muzike.

Izvor: B92

Sreda, 23.10.2019.

10:48

Nizom programa obeležiće 35 godina od smrti srpskog kompozitora
Ilustracija/Foto:stokkete/depositphotos

Ciklus otvara koncert posvećen simfonijskoj i koncertantnoj muzici Vasilija Mokranjca 31. oktobra s početkom u 20h u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Nastupom Simfonijskog orkestra RTS pod dirigentskom palicom dirigenta Bojana Suđića, a uz nastup pijaniste Ratimira Martinovića, beogradska publika će imati priliku da sluša Poemu za klavir i orkestar (1983), Svečanu uvertiru (1962) i treću Simfoniju (1967).

Tokom novembra meseca očekuje nas i Koncert kamerne muzike Vaslija Mokranjca, na kom će se, pored violiniste i koncert-majstora Beogradske filharmonije Miroslava Pavlovića i pijanistkinje Biljana Gorunovići predstaviti i profesori i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu kao i gudački kvartet Vollmond.

Kamerna dela Vasilija Mokranjca, iako izuzetnog kvaliteta, retko se mogu čuti na koncertnim podijumima, pa je jedan od povoda ovog koncerta upravo predstavljanje ovog nedovoljno afirmisanog segmenta opusa Vasilija Mokranjca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: