Počeli Dani srpske kulture u Hrvatskoj

Otvaranjem izložbe "Drugo ja" Milice Vučković u Biblioteci Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Zagrebu, u utorak uveče počeli su "Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj" na kojima će se do 2. novembra u Zagrebu, Rijeci i Opatiji održati predavanja, izložbe, koncerti, promocije knjiga, pozorišne predstave i filmovi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.10.2019.

10:57

Počeli Dani srpske kulture u Hrvatskoj
Zagreb/Foto: dbajurin/depositphotos

"Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj" održavaju se u organizaciji Srpskog kulturnog društva (SKD) Prosvjeta, pod pokroviteljstvom i uz finansijsku pomoć Saveta za nacionalne manjine RH, navodi Hina.

Aleksandar Tolnauer, predsednik Saveta za nacionalne manjine, rekao je na otvaranju da je Savet stao iza Dana jer je SKD Prosvjeta, koja je jako bitna u Hrvatskoj kao organizacija Srba sa skoro najdužom tradicijom, u jednom trenutku prestala s Danima i prebacila ih u drugi format koji nije ono što Srbi i njihova kultura predstavljaju u tradiciji i istoriji Hrvatske, te da su zbog toga u Savetu predložili da se Dani svakako obnove i osigurali su sredstva za to.

Rekao je kako je 13 manifestacija koje će se održati u okviru "Dana srpske kulture u Republici Hrvatskoj" malo, te da će u idućem razdoblju u Savetu insistirati da se to sve skupa pojača.

Tolanauer je citirao predsednicu Vlade Srbije Ane Brnabić koja je izjavila - "Kad veliki vjetrovi pušu, neki grade zidove, a neki grade vetrenjače".

"Ja sam da se grade vetrenjače i otvaram zato s punim srcem i ponosom i s velikom čašću ''Dane srpske kulture u Hrvatskoj''", izjavio je Tolnauer.

Predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević istakao je kako "Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj", koje organizuje Prosvjeta, pomažu vidljivosti cele zajednice ali i same Prosvjete, koja je najveća i najvažnija kulturna i prosvetna organizacija Srba u Hrvatskoj.

"To je važno pogotovo danas jer imamo često i u kulturnim krugovima pokušaje brisanja doprinosa Srba, a hrvatska kultura, kultura u Hrvatskoj ne bi danas bila ono što jest, ne bi bila ispravna, da tog doprinosa Srba u Hrvatskoj nema. Stoga mi je drago da imamo Dane srpske kulture", rekao je Milošević.

Potpredsednik SKD Prosvjeta Siniša Tatalović istakao je kako su "Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj" centralna manifestacija ne samo Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" nego i srpske zajednice.

Rekao je kako su ovogodišnji Dani malo ambicioznije zamišljeni u odnosu na prethodne godine, te će u 15 dana imati 13 kulturnih događaja - jednu izložbu, tri stručno-naučna skupa, dve tribine, tri predstave, premijeru jednog filma, tako da se nada da će u njihovom programu biti za svakoga ponešto.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Slavko Kojić poručio je kako želi da "Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj" uspeju te da budu putokaz za budućnost i još jedan od puteva ka zbližavanju "ta dva nesretnim okolnostima razdvojena naroda".

"Dani srpske kulture u Republici Hrvatskoj" počeli su otvaranjem izložbe "Drugo ja" Milice Vučković, umetnice rođene u Beogradu 1989, gde je diplomirala i završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na kome priprema i doktorat.

Milica Vučković rekla je da joj je to prva izložba u Zagrebu i u Hrvatskoj, ocenivši da su kulturne razmene jako važne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: