Šest meseci nakon požara, više od 920 miliona evra za obnovu Notr Dama

Francuski ministar kulture Frank Riester izjavio je danas da je šest meseci posle požara koji je znatno oštetio parisku srednjovekovnu katedralu Notr Dam, prikupljeno i obećano 922 miliona evra za njenu obnovu.

Izvor: B92

Utorak, 15.10.2019.

12:18

Šest meseci nakon požara, više od 920 miliona evra za obnovu Notr Dama
Foto: voronin-76/depositphotos

"Donatori su uplatili 104 miliona evra, a ukupno ima 350.000 donatora", rekao je Riester novinarima i dodao da je još rano reći da li će prikupljeni novac biti dovoljan za obnovu katedrale, ali će država preuzeti odgovornost da restauracija bude završena.

Tri fondacije su zadužene za prikupljanje novca za restauraciju katedrale - Fondacija baštine, Fondacija Notr Dam i Fondacija Francuske, a uz njih i Centar za nacionalne spomenike.

Bogorodičina crkva, to jest Katedrala Notr Dam, srednjovekovno zdanje gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Požar je prvo zahvatio potkrovlje, deo krova i srušio je toranj visok 93 metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: