Javno predavanje Marine Abramović 28. septembra u Beogradu

U sklopu izložbe "Čistač", Marina Abramović će 28. septembra održati javno predavanje ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa početkom u 18 sati, objavili su organizatori.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2019.

12:00

Javno predavanje Marine Abramović 28. septembra u Beogradu
Foto: GettyImages / Daniel Zuchnik

Besplatne ulaznice za ovaj umetnički događaj, kako je saopšteno, mogu se od ove nedelje preuzeti na blagajni Muzeja savremene umetnosti svakog dana od 10.00 do 18.00, osim utorkom, a deliće se do 25. septembra.

Omogućeno je i onlajn preuzimanje ulaznica, a predavanju će zbog ograničenog broja mesta moći da prisustvuju samo oni koji na vreme preuzmu svoje ulaznice. Jedna osoba može preuzeti najviše dve ulaznice.

Na predavanju Marina Abramović će sa publikom podeliti svoje bogato iskustvo, govoriti o svom umetničkom pristupu i dosadašnjim ostvarenjima.

U saopštenju se podseća i da će velika retrospektivna izložba "Čistač" biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a trajaće do 20. januara 2020. godine.

Izložba hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović - od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve.

Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Izložbu "Čistač" organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: