Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Lokarnu

Nekoliko srpskih autora i projekata nagrađeno je na nedavno završenom 72. Filmskom festivalu u Lokarnu, među kojima su filmovi nastali uz podršku Filmskog centra Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.08.2019.

17:57

Srpski filmovi nagrađeni na festivalu u Lokarnu
Ilustracija / Foto: Depositphotos/nicoletaionescu

Rumunsko-srpska koprodukcija "Ivana Grozna" Ivane Mladenović osvojila je specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu Lokarnu, dok je Mladi žiri te filmske smotre ostvarenje "Poslednja slika o ocu" Stefana Đorđevića proglasio za najbolji kratki film u Međunarodnoj selekciji, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Film "Ivana Grozna" imao je svetsku premijeru u zvaničnoj selekciji "Concorso Cineasti del presente".

Naslovnu ulogu u filmu tumači rediteljka, a pored nje glume Anica Pop, Gordana Mladenović, Luka Gramić, Miodrag Mladenović, Kosta Mladenović, Zivka Sorejević, Andrei Dinescu...

Pod radnim nazivom "Letnje veče, pola jedanaest", ovaj film je u fazi razvoja podržan na Konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje manjinskih srpskih koprodukcija.

Film je u producentskom smislu delo saradnje kuća MicroFILM i Dunav 84.

Ostvarenje "Poslednja slika o ocu" Stefana Đorđevića nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije i SeeCinema Networka, a bio je deo zvanične međunarodne konkurencije takmičarskog programa "Pardi di domani".

Glavne uloge u filmu tumače Igor Benčina i dečak Marko Matić, a ovo ostvarenje nastalo je pod okriljem producentske kuće All Inclusive Films, dok je koproducent kuća Emote Production. Koproducenti su i Antitalent iz Hrvatske, Staragara iz Slovenije, Minos Nikolakakis iz Grčke.

Podsećamo, u programu "First Look" ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu, podršku su dobili srpski filmovi u nastajanju - "Kelti" Milice Tomović , "Telenovela en gris y multicolor" Filipa Martinovića i "Pejsaži otpora" Marte Popivode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: