Prva knjiga Dobrice Erića objavljena pre 60 godina

Ove godine navršilo se šest decenija od objavljivanja prve knjige Dobrice Erića (1936-2019) - "Svet u suncokretu" i tim povodom izdavačka kuća "Kreativni centar" objavila je novo izdanje njegove knjige "Naša gošća godina" uz ilustracije Marice Kicušić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2019.

14:33

Prva knjiga Dobrice Erića objavljena pre 60 godina
Foto: HayDmitriy/depositphotos

"Erić piše pesme kao što tkalja tka ćilim ili kao što devojka veze vez: s puno šara, boja, ukrasa, koji se prepliću i prelivaju. Zato njegove pesme liče na ucvetale voćke u proleće i na grane teške od plodova u jesen", rekao je Dragiša Vitošević, poznati srpski književni istoričar, teoretičar, kritičar, pripovedač i antologičar.

Veliki pesnik, pisac i novinar Dušan Radović istakao je: "Šarene slikovnice Dobrice Erića prepune su lepih imenica i lepih prideva, bogate kao krošnje drveća, uzavrele kao košnice, guste kao život u travi. Presipaju se od obilja, jedva staju u usko korito njegovih stihova". Dobrica Erić, pesnik, prozni i dramski pisac, rođen je 1936. godine u selu Donja Crnuća, u Gruži, u Šumadiji, gde je, čuvajući stada i obrađujući zemlju, proveo čitavu mladost.

Svoj zavičaj, detinjstvo i drage osobe opevao je u mnogim pesmama koje su pune slika i boja, setnih osećanja i radosti. Satkane su od šara i čarolija, od ljubavi prema prirodi i čežnje za detinjstvom. Kao profesionalni pisac i kazivač svojih pesama, Dobrica Erić je u zrelim godinama živeo u Beogradu, ali i u svom rodnom kraju, koji je zauvek ostao motiv njegovih stihova.

Umro Dobrica Erić

Knjiga "Naša gošća godina" nastala je u vreme kada je Erić bio član redakcije "Poletarca", poznatog časopisa za decu koji je izlazio u Beogradu sedamdesetih godina 20. veka. Sećajući se tog perioda, Dobrica Erić je pričao o tome kako je pred svojim velikim prijateljem Dušanom Radovićem, tada glavnim urednikom "Poletarca", govorio pesmu o godišnjim dobima. Ona se Radoviću toliko dopala da ga je nagovorio da opiše sve mesece. Tako je nastala ova zbirka, a prvo objavljivanje bilo je upravo u "Poletarcu".

Kako je govorio Dobrica Erić: Oni koji su mnogo gori ubeđuju nas da smo najgori narod

Do sada je objavljeno više stotina knjiga s poezijom i prozom Dobrice Erića, a među njima mnoštvo onih koje su za decu. Najlepše među njima su: Vašar u Topoli, Slavuj i sunce, Ogrlica od grlica, Torta sa pet spratova, Dobrica - čobanska torbica, Reka s ružom rimovana, Dolina suncokreta, Car pčelar, Od ratara do zlatara, Pesme o svicima, Pismo kraljici cveća, Deca sa zlatom lipe u kosi i druge. "Kreativni centar" je od sada objavio Erićeve knjige "Velika pesma o jednom malom jagnjetu", "Svitac pšeničar i vodeničar", "Priča iz mravljeg sveta", "Blago voća i povrća", "Sunčeva deca" i "Priča duga tri lanca iz lovačkog ranca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: