Zlatne matrjoške festivala Kustendorf CLASSIC otišle su u Samaru i Istočno Sarajevo

Na Mećavniku je 12. jula završen VII festival ruske muzike "Кustendorf CLASSIC" koji je organizovao srpski režiser Emir Кusturica uz podršku kompanije "Gasprom njeft".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

18:10

Zlatne matrjoške festivala Kustendorf CLASSIC otišle su u Samaru i Istočno Sarajevo
Foto: Promo

Tokom tri dana učenici muzičkih škola i akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije nadmetali su se u umeću izvođenja ruske klasične muzike. Na kraju je glavnu nagradu festivala – Zlatnu matrjošku – u mlađoj kategoriji (13-17 godina) osvojio Valerij Makarov iz Samare. Srebrnu matrjošku dobio je Aleksandar Tjan iz Sankt Peterburga, a bronza je uručena Miroslavu Bataljonku iz Minska.

Od učesnika u kategoriji od 17 do 25 godina najbolji je bio Mihajlo Živojinović sa Muzičke akademje iz Istočnog Sarajeva. Srebrna matrjoška dodeljena je Anastasiji Mihnovec iz Minska, a Bronzanu matrjošku je dobila Ana Savkina iz Moskve.

Među zvezdama klasične muzike koje su nastupile na večernjim koncertima festivala Кustendorf CLASSIC-2019 bio je violista i dirigent Jurij Bašmet. Izvanredni bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo izvodio je stare ruske romanse i napolitanske pesme.

"Čuo sam mnogo oduševljenih komentara o festivalu i sanjao sam da dođem ovde. Ove godine se, srećom, pojavila ta mogućnost i moram da priznam da su mi se veoma dopali i mesto održavanja festivala i njegova atmosfera. Nazvao bih ovo malim rajem za muzičare. Svuda se čuje muzika, mladi muzičari sviraju Šuberta, Šopena, Lista, svoje kompozicije. Među ljudima vladaju topli prijateljski odnosi. To je posebno važno za omladinu. Pesnik Sergej Mihalkov je jednom prilikom rekao: Oni su danas omladina, a sutra – narod'. Ako sada pokažemo deci svet stvaralaštva, muzike i humanosti, možemo da se nadamo da će oni odrasti u istinski talentovane i dobre ljude", izjavio je Vasilij Gerelo.

Tradicionalno, priznati umetnici nisu samo obradovali publiku svojim nastupima, već su i prenosili svoja znanja početnicima. Master klasove su učesnicima festivala održali poznati pijanisti Jurij Rozum i Oleg Vajnštejn, kao i popularni srpski glumac Miloš Biković.

Festival je zatvoren velikim gala koncertom, na kom su nastupile zvezde svetske klasične scene: violončelista, narodni umetnik Jermenije Narek Haknazarjan, bariton „Marijinskog teatra“ Jefim Zavaljni, violinista i osnivač krosover orkestra Almazian Symphony, Hačatur Almazjan.

"Ovo je fantastičan festival koji je veoma značajan i za mlade muzičare i za nas, pedagoge! Mi dobro poznajemo moskovske i peterburške muzičke škole, a ovde nastupaju mladi iz svih, pa čak i najudaljenijih, delova Rusije - Omska, Hanti-Mansijska, Tjumena, Tomska, i imamo priliku da vidimo kakvi talenti postoje u celoj zemlji! Takođe, veoma mi je drago što je ove godine prvi put zajedno sa Srbijom i Rusijom predstavljena i Belorusija. U našoj muzičkoj kulturi ima mnogo toga zajedničkog i ovakvi festivali, kao što je „Кustendorf“, uvek otvaraju mogućnost da se vidi nešto novo, nešto što do sada nije bilo poznato", izjavila je Jekaterina Dulova, rektor Beloruske muzičke akademije i predsednik žirija festivala Кustendorf CLASSIC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: