Rembrantova slika "Noćna straža" biće javno restaurirana

Muzej Rajksmuzeum u Amsterdamu danas će početi restauraciju jednog od najpoznatijih Rembrantovih dela "Noćne straže", iza staklenih zidova počasne galerije muzeja koje će posetioci moći uživo da prate.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.07.2019.

14:15

Rembrantova slika
Foto: Getty/Pool / Pool

Restauracija ogromnog dela biće i uživo preneta na internetu kako bi svi mogli da to prate. Projekat nazvan "Operacija Noćna straža" košta nekoliko miliona evra i najveća je restauracija jednog Rembrantovog remek dela, navela je uprava muzeja.

Umetnik je delo naslikao 1642. godine i u pitanju je tehnika ulja na platnu. Slika 3,8 metara sa 4,5 metara teška je 337 kilograma. Poslednja restauracija je bila 1975. godine kada ju je posetilac muzeja nožem izgrebao.

Rembrant van Rajn (1606-1669) spada u najznačajnije slikare epohe baroka. Najpoznatija njegova dela su pored "Noćne straže", "Jevrejska nevesta", "Ana i Tobija", "Žena uhvaćena u preljubi", "Čas anatomije doktora Tulpa", "Skidanje s krsta", kao i 36 autoportreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: