"Mnogo buke ni oko čega" stiže u JDP

Na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta tokom sezone 2018/2019 bilo je više od 300 programa koje je videlo preko 100.000 gledalaca, ansambl očekuju gostovanja u Tivtu, Moskvi, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Mariboru, dok rediteljka Iva Milošević uskoro počinje rad na predstavi "Mnogo buke ni oko čega" Viljema Šekspira.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2019.

12:13

Foto: Depositphotos / photopotam

Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, predstava "Selestina" Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, premijerno će biti izvedena u Budvi 18. jula, a beogradska premijera biće u oktobru.

Predstave "Zašto je poludeo gospodin R?" i "Vrat od stakla" u avgustu će biti izvedene u Tivtu na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije", "Tako je (ako vam se tako čini)" gostovaće na sceni Malog teatra u Moskvi, a dok će publika Bitef festivala i sarajevskog MESS-a imati priliku da pogledaju "Zašto je poludeo gospodin R?".

JDP će gostovati i u Zagrebu (HNK), Ljubljani (SNG) i Mariboru (SNG) i nastaviće saradnju sa Cankarjevim domom u Ljubljani.

Iz ovog pozorišta najavljuju i da će u oktobru biti domaćini naredne skupštine Unije teatara Evrope.

U sezoni 2018/2019 JDP je imalo četiri premijere - "Vrat od stakla" Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića, "Ujka Vanja" Antona Pavloviča Čehova u režiji Egona Savina, "Natan Mudri" Gotholda Efraima Lesinga u režiji Jovane Tomić i "Lorencačo" Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješevića.

Ansambl je gostovao na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu i osvojio više nagrada.

Na poziv Valerija Fokina i teatra "Aleksandrinski", direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović bila je gost na otvaranju "Pozorisne olimpijade" u Sankt Peterburgu.

Tom prilikom, Vučković Manojlović je na sastanku sa umetničkim direktorom teatra Aleksandrinski, Valerijem Fokinom, dogovorila dugoročnu saradnju koje će započeti 2020. godine.

Tokom boravka u Sankt Peterburgu Vučković Manojlović sastala se i sa direktorkom Boljšoj dramskog teatra - Tovstonogov, Tatianom Arkhipovom, sa kojom je takođe dogovorena saradnja.

Najveće interesovanje publike vladalo je za predstavu "Vrat od stakla" koja je izvedena 34 puta samo na matičnoj sceni pred prepunom salom.

Za ovu predstavu vladalo je veliko interesovanje još pre premijere, a prve reprize bile su rasprodate za svega nekoliko dana pa je napravljena lista čekanja da bi svi zainteresovani mogli da dođu do karte.

Novi članovi ansambla su postali Milica Gojković, Jaokim Tasić i Miodrag Dragičević.

Završena je administrativna priprema za Teatar "Bojan Stupica", a naredni korak je izrada glavnog projekta i početak realizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: