Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, a Petrovaradinsku proglasili "Tvrđavom mira"

Trajna konceptualna instalacija pod nazivom spomenik mira "One Day..." svečano je večeras otvorena u Novom Sadu, a instalacija je delo svetske umetnice i supruge čuvenog Bitlsa Džona Lenona, Joko Ono.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2019.

21:12

Exit i Joko Ono objavili Prvi svetski mir, a Petrovaradinsku proglasili
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

Skulptura je napravljena na osnovu izgleda tradicionalnog srpskog broda "šajka", a otvorena je simbolično na dan potpisivanja Versajskog mira, sa porukom da je "mir ono što svetu treba i da on treba da potraje".

Umetnica Joko Ono se obratila putem video poruke i poručila da je ponosna što je spomenik sada "deo prelepe zemlje Srbije", kao i da je to delo posvećeno "miru i opstanku".

"Mir je naša moć. Mir na svetu i mir sa svetom. Volim vas", rekla je Joko Ono.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je na otvaranju spomenika zahvalila organizatorima što, simbolično, na praznik Vidovdan, Srbija promoviše mir.

"Vidovdan je za nas veliki i emotivan praznik, sa puno pobeda i poraza, teških vremena i ono što nam je najpotrebnije je mir. Nama treba da gradimo jedan drugačiji Balkan i Novi Sad nam u tome pomaže", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, tim Egzit fondacije, Evropske prestonice kulture Novi Sad 2021 i Omladinske prestonice 2019, je upravo taj deo društva koji kreira drugačiji imidž Srbije.

"To je Srbija koja stvara. Napravili smo zajedno platformu Srbija stvara da pokažemo pravi potencijal Srbije, koja stvara umetnost, film muziku, inovacije, tehnologiju, iskustva, ideje i sve lepo što imamo da ponudimo svetu, a u poslednjih nekoliko decenija smo zaboravili da je to naše najlepše lice", rekla je ona.

Brnabić je kazala da je Srbija rešena da udje u EU, uprkos svim problemima sa kojima se ona suočava, jer je to "najveći mirovni projekat na svetu".

"To je projekat koji je osigurao najduži mir u Evropi. Za mene je EU pre svega projekat mira, a nama takav projekat treba na Balkanu i to je najveća vrednost EU i ono što mi želimo da dodje na Balkan sa našim ulaskom u EU", rekla je ona i dodala da "danas poruka mira iz Novog Sada ide u ceo svet".
Foto: Tanjug / Jaroslav Pap
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je suština ovog spomenika da "ne pobedi palanački duh u Novom Sadu i da on bude snažan polumilionski, srednjeveropski grad".

"Suština je da stvaramo i pružamo nove sadržaje pre svega za buduće generacije, da imamo sve ono što nove generacije očekuju i da ne odlaze u druge gradove i države jer se mi plašimo da im nešto novo ponudimo i sagradimo", kazao je Vučević.

On je rekao da je Novi Sad sada u dva paralelna procesa kroz Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, odnosno da radi na očuvanju kulturnog i istorijskog nasledja, a da u isto vreme želi "snažnu modernizaciju", i najavio da je kroz te procese upravo i najstariji deo Novog Sada pod imenom Almaški kraj, pod najjačim režimom zaštite.

Osnivač i direktor Egzit (Exit) festivala Dušan Kovalević, rekao je da je ovo veoma simboličan gest jer "sa prostora sa kojih je pre sto godina krenuo rat, danas poslata poruka mira".

"Egzit je uvek u svojim korenima imao mirovni aktivizam i tako je i nastao pre 19 godina u kampusu Novosadskog univerziteta", rekao je Kovačević i najavio "najjače izdanje festivala ove godine".

Konceptualna instalacija "One day…" legendarne Joko Ono realizovana je u okviru programskog luka "Tvrdjava mira" iza kojeg stoji Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

"Spomenik je značajna umetnička instalacija u sklopu priprema Novog Sada za 2021. godinu. Pored toga, već sada, gotovo dve godine ranije uz velika umetnička imena, raznovrsne programe, revitalizovane i nove prostore u gradu pokazujemo da je Novi Sad na dobrom putu da ostane istinski grad kulture i nakon te godine", rekao je direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanje Milenković.

Inicijativa Exit fondacije "Prvi svetski mir" se realizuje uz podršku "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", Grada Novog Sada i kompanije NIS kroz program "Zajednici zajedno".

Na spomeniku piše "Povodom sto godina od početka mira (28.06.1919. - 28. 06. 2019.) i projekata Prvi svetski mir i Tvrdjava mira".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: