"Najbolje od svega. Najbolje za sve"

Otvaranjem izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa pod nazivom "Čarls Simić - Moj jedini pozitivni junak", sinoć je u Domu omladine Beograd počeo 8. beogradski festival evropske književnosti, koji će se do 28. juna održavati pod parolom "Najbolje od svega. Najbolje za sve".

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.06.2019.

08:11

FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb

Osnivač festivala, direktor i glavni urednik izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović istakao je da nastavljaju ono što su njihovi čitaoci podržali, a to je insistiranje na vrhunskoj savremenoj književnosti koja ne pravi nikakve kompromise, već od sebe i čitalaca zahteva samo najbolje.

"Mi verujemo da književnost treba da bude vidljivija u javnom prostoru nego što je sada i ako bude dovoljno vidljiva, biće svima dostupna i svi će imati dovoljno razloga za kvalitetnu vrhunsku književnost koja postavlja važna pitanja, preispituje stare istine, donosi nova saznanja i nije stvar puke zabave i lakomislenog sadržaja, već predstavlja susret sa najvažnijim pitanjima savremenog trenutka", rekao je Božović Tanjugu.

Čitav festival je, dodaje, zamišljen u tom opsegu, od karikatura Predraga Koraksića Koraksa do novih pesama Ljubomira Simovića, od panela koji se bavi time da li je kritika u doba populizma i spektakla moguća do susreta i razgovora sa velikim piscima kao što su Ilija Trojanov (Nemačka), Jani Virk (Slovenija), Vlado Žabot (Slovenija), Eugen Šuljgin (Norveška) ili Darko Tuševljaković (Srbija).
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
"Ovogodišnje učesnike povezuje iskreno nastojanje da se suoče sa pitanjima koja danas oblikuju savremenu evropsku književnost i savremeno evropsko društvo. Kada čitamo roman Jana Virka 'Poslednje Sergijevo iskušenje', vidimo da je to velika priča o istočnoevropskoj tranziciji, a kada s druge strane čitamo Eugina Šuljgina i roman "S nekog drugog sveta', vidimo Tursku u kojoj se odvijaju procesi koji utiču mnogo šire od te zemlje. U Simovićevim pesmama vidimo koliko on izoštreno posmatra savremeni trenutak", primetio je Božović.

Pravi izazov savremene književnosti, smatra, jeste kako da ostane na nivou onoga što je najbolje i najzanimljivije, a istovremeno da se okrene pitanjima ovog trenutka, savremenog društva. I u susretu Koraksa i Čarlsa Simića, koji se vidi na izložbi predstavljenoj u Domu omladine Beograd, Božović posmatra dvojicu umetnika koji veruju da treba da oblikuju kritički izoštrenu sliku sveta.
FOTO TANJUG / FILIP KRAINCANIC / bb
Za srpsko izdanje Simićeve knjige "Čudovište voli svoj lavirint", koju je "Arhipelag" objavio prošle godine, sa kratkim esejima, aforizmima i zapisima iz pesnikove beležnice, Koraks je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret, kao i nekoliko crteža inspirisanih tom Simićevom knjigom, nekoliko njegovih karikatura i sve to je večeras prvi put izloženo kao celina, kao "trag dijaloga dvojice umetnika i kritičkih intelektualaca našeg vremena".

"U tom susretu dvojice savremenih umetnika i kritičara, imamo podsećanje da i umetnost i književnost treba da nas suoče sa licem stvarnosti", istakao je Božović otvarajući izložbu i festival. Beogradski festival evropske književnosti obuhvatiće tokom narednih dana šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, što je počelo večerašnjim gostovanjem Ilije Trojanova, zatim panel o kritici u doba populizma i spektakla i četiri projekcije filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: