Počinje Beogradski festival evropske književnosti

Osmi beogradski festival evropske književnosti počeće sutra u Domu omladine Beograd.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2019.

10:35

Počinje Beogradski festival evropske književnosti
Foto: depositphotos/olegkrugllyak

Do 28. juna obuhvatiće šest čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, panel o kritici u doba populizma i spektakla, izložbu crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećenu Čarlsu Simiću, kao i četiri projekcije filmova.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 8. beogradski festival evropske književnosti održaće se pod motom: "Najbolje od svega. Najbolje za sve".

Na festivalu će učestvovati moderni klasik srpske književnosti Ljubomir Simović, jedan od najpoznatijih norveških romansijera Eugen Šuljgin, čitani i cenjeni nemački pisac Ilija Trojanov, poznati slovenački romansijeri i pripovedači Jani Virk i Vlado Žabot, kao i Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Književni kritičar i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić, teoretičarka medija Ana Martinoli i politikolog Boban Stojanović razgovaraće sa moderatorkom Marijom Nenezić na panelu "Da li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?" o tome kako umetnička, stručna, naučna, medijska, društvena ili politička kritika, kao i uopšte analitički govor u javnom prostoru funkcionišu u doba populizma, spektakla i globalne rijalitizacije javnog života.

Izložba crteža i karikatura Predraga Koraksića Koraksa posvećena je Čarlsu Simiću, možda jedinom pozitivnom Koraksovom junaku.

Za srpsko izdanje knjige Čarlsa Simića "Čudovište voli svoj lavirint", koja sadrži kratke eseje, aforizme i zapise iz pesnikove beležnice, Koraks je uradio ilustraciju naslovne strane i piščev portret.

U okviru programa "Književnost na filmu" biće prikazan nemački film Andreasa Goldstejna "Adam i Evelin", prema istoimenom romanu Inga Šulcea, francuski film Davida i Stefana Foenkinosa "Ljubomora", prema scenariju Davida Foenkinosa, italijanski film Marija Martonea "Leopardi", zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika, kao i domaći dokumentarni film "Intimno o književnosti" u režiji Mateje Rackova i po scenariju Vuka Ršumovića.

Na 8. beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje "Literatur Cafe" Gete-Instituta Beograd.

Povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot i urednik edicije Gojko Božović.

Programi će se održavati u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Čitanje poznatih domaćih i stranih pisaca je svakog dana u 19 i u 20 časova, a u 21 čas je projekcija filma.

Svi programi su besplatni, a organizator je izdavačka kuća "Arhipelag".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: