Novinari iz Alžira u poseti Srbiji

Delegacija novinara iz Alžira došla je u posetu Srbiji kako bi posetila i izveštavala o radu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat". Poseta je organizovana uz podršku Društva prijatelja Alžira i Ambasade Alžira u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

15:30

Novinari iz Alžira u poseti Srbiji
Foto: Promo

Petoro novinara iz više različitih medija, već su pisali o Adligatu i o Teslinim pismima koja se mogu videti u ovom udruženju u kojem se nalazi najznačajnija zbirka knjiga o Alžiru u jugoistočnoj Evropi.

U toj zbirci nalaze se dragocena i izuzetno retka izdanja štampana za vreme alžirske borbe za nezavisnost, koju je aktivno podržavala Jugoslavija, zatim knjige iz legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića sa posvetama važnih alžirskih pisaca i retkim udžbenicima za učenje arapskog jezika..

Tu je i jedan od najređih arapsko-francuskih rečnika štampan u Alžiru 1871. godine, za kojim je profesor Tanasković tragao više decenija. Ovaj neobični rečnik, zapravo fototipsko izdanje rukopisa, privlači mnoge intelektualce i bibliofile iz arapskog sveta koji se za njega interesuju i žele da dođu u Beograd kako bi ga videli, zajedno sa drugim retkim i važnim materijalima za istoriju svetske kulture i nauke.

Pored publikacija, u Adligatu se čuva i značajna zbirka alžirske filatelije i numizmatike. U posetu Adligatu, sa alžirskim novinarima, došao je i ambasador Alžira NJ.E. gospodin Šebšub, a ambasada je takođe pomogla u organizaciji novinarske posete.

Udruženje Adligat je na Banjici otvorilo Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti koji je izuzetno poznat u svetu i zarad kojeg stranci i novinari iz različitih zemalja često posećuju Srbiju. Pored alžirskih novinara, u toku juna u Srbiju je, kako bi posetila Adligat, došla jedna porodica iz Holandije.
Foto: Promo
"Ponosni smo na to da ljudi iz celog sveta prepoznaju naš rad. Imamo više stotina zainteresovanih ljudi, uglavnom intelektualaca širom planete, koji su izrazili želju da dođu u Srbiju samo kako bi videli naše muzeje, a mi pokušavamo da im pomognemo u organizovanju poseta koliko možemo i da im onda predstavimo i Beograd i ostatak Srbije na najbolji mogući način", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i dodaje:

"Do sada su samo zbog Adligata u Beograd dolazili intelektualci iz Indonezije, Ujedinjenih arapskih emirata, Francuske, Nemačke i Engleske... Grupu alžirskih novinara u Beogradu su, posle posete Adligatu, na razgovor primili ministri Ivica Dačići i Zoran Đorđević a zatim smo im organizovali turistički obilazak Srbije, pre svega Novog Pazara i Zlatibora. Veoma smo zahvalni svima koji su nam pomogli u organizaciji novinarske posete, a pre svega Društvu prijatelja Alžira i njegovom predsedniku Marku Jeliću, zatim PMC Inženjeringu, Turističkoj organizaciji Oplenac i opštini Topola, Turističkoj organizacija Novi Pazar i gradu Novom Pazaru, Turističkoj organizaciji Zlatibor i opštini Čajetina, Turističkoj organizaciji Savski Venac i opštini Savski Venac."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: