Kad američki "stoneri" slušaju Bobana Markovića: "Voleo bih i da probam srpsku rakiju!"

Američki stoner rok bend Red Fang prvi put će se predstaviti srpskoj publici 21. juna na Arsenal festu 09 u Kragujevcu. Taj povod smo iskoristili za razgovor sa pevačem i basistom benda Aronom Bimom.

Izvor: Priredili: M.B.J. i A.A.

Subota, 15.06.2019.

11:00

Kad američki
Foto: James Rexroad

Četvorka iz Portlanda, prepoznatljiva po hevi ritmovima, sastavljenim od žestine metala, upečatljivih refrena i zdrave neozbiljnosti na Arsenalov Garden Stage donosi hitove poput "Prehistoric Dog", "Wires", "Dirt Wizard", "Crows In Swine" ili "Hank Is Dead".

Odgovarajuće, muziku Red Fanga prate "pivopijski" maštoviti i urnebesno otkačeni spotovi Vajtija Mekonahija, među kojima su zombijevski "Blood Like Cream" (sa komičarem Fredom Armisenom), "mrzim svoj bend" priča "Cut It Short" i posveta horor klasiku "Predator" u spotu za pesmu "Shadows".

Nakon albuma "Red Fang" (2009), "Murder the Mountains" (2011), "Whales and Leeches" (2013) i "Only Ghosts" (2016), bend se nedavno oglasio novim singlom "Antidote", koja je deo besplatne video igre koja se igra hedbengingom (može se preuzeti besplatno sa App Store, Google Play ili redfangheadbang.com).

Kako ste se odlučili da singl "Antidote" bude deo prve hedbenging igrice na svetu?

"Ansel Volenfang (reditelj) je došao sa tom idejom i nismo mogli da mu kažemo ne! Izgledalo je tako kul na papiru, a završilo je još bolje nego što smo to mogli i zamisliti!", počinje Bim razgovor za B92. Pretpostavljam da igrate igrice? Koje su vam omiljene?

"Ja sam toliko strašno zavisan da čak ni ne stavljam igrice na telefon i nemam konzolu. Mislim da Džon (Šerman, bubnjar) stvarno voli "2 dots"... Moje najomiljene video igre ikada su "Legend of Zelda: Ocarina of Time", "Grand Theft Auto: San Andreas" i "Katamari Damacy". Takođe, sviđao mi se "Lode Runner", ali to je bilo još 1985. godine na mom tadašnjem računaru Tandy 1000."

Vaši stihovi su prilično mračni. Šta vas inspiriše da pišete takve pesme?

"Uglavnom su to reke tamnih misli koje teku kroz moj i Brajanov (Džajls, gitara) mozak. Rekao bih da sam skloniji da pišem o dokumentarcima i stvarno dobrim TV serijama nego o knjigama. Tu i tamo meditiram poslednjih godina, pa sam primetio da se neke od tih ideja prikradu u stihove - ijao!" Možete li da zamislite sebe kako izvodite neku sasvim običnu ljubavnu pesmu?

"Mislim da već jesam! Mada pretpostavljam da nije bila obična. Ne znam da li je bilo kome od nas bilo dovoljno prijatno u takvoj vrsti osećanja da bi to uradili. Ja sam pisao ljubavne pesme, ali na akustičnoj gitari i to za publiku od samo jedne osobe."

Da li je prvi dolazak u neku zemlju ili region razlog za brigu ili za radost?

"Nikad briga! Uvek radost! Čega se plašiti? Volim nova iskustva, upoznavanje novih mesta i susret sa novim ljudima!"

Budući da pravite zanimljive video spotove, možemo li možda da očekujemo Red Fang film u bliskoj budućnosti? Nešto kao "A Hard Day's Night", samo sa pivom i stoner zvukom...

"Zanimljivo... Samo bi bilo teško prikupiti novac..." Moram da vas pitam nešto u skladu sa vašom (dobro dokumentovanom) ljubavlju prema pivu. Da li ste čuli za neko srpsko pivo ili će ovo biti prvi susret?

"Ne poznajem srpska piva! Jedina stvar koju znam iz Srbije je Boban Marković. Gledao sam njegov nastup u Blumingtonu u Indijani, pre mnogo godina, i baš sam se bio super primio na to! Balkanski duvački bend! Voleo bih i da probam srpsku rakiju, dok budemo kod vas!"

Šta fanovi mogu da očekuju od vašeg nastupa na Arsenalu?

"Hajde da se zabavimo i zaboravimo na brige bar za tu jedno noć! Daćemo sve od sebe da odsviramo pesme za koje mislimo da biste želeli da čujete, ali slobodno doviknite ako želite neku!"

Kakvi su vam planovi ovih dana? Spremate li nešto novo?

"Da! Upravo smo ušli u studio i snimamo sve do polaska za Evropu! Novi album će se verovatno pojaviti na proleće 2020. godine. Baš sam uzbuđen!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: