Da li je "Srbenka" sporna za HRT?

U odgovoru na pitanje portala Index.hr, Hrvatska radiotelevizija (HRT) je navela je, da ne želi da otkupi nagrađivani dokumentarni film "Srbenka" Nebojše Slijepčevića - zato što je predugo traje.

Izvor: Tanjug, Index

Subota, 01.06.2019.

09:30

Da li je
Foto: Printscreen YouTube/SlobodnaZona

HRT je u odgovoru objasnio da su na javnom pozivu za otkup prava emitovanja traženi programski sadržaji prema određenim kriterijumima, među kojima je i onaj da je trajanje dokumentrnih serija i filmova ograničeno na 26 minuta i 52 minuta.

"Dokumentarni film 'Srbenka' traje 72 minuta, pa ga po ovom pozivu nije moguće odabrati", stoji u odgovoru HRT na pitanje Indexa.

"Srbenka" je film Nebojše Slijepčevića koji prati probe za pozorišnu predstavu "Aleksandra Zec" Olivera Frljića u riječkom HKD Teatru i paralelno priča kako Srbi odrastaju u Hrvatskoj.

Film je dobio je 15 nagrada na međunarodnim festivalima, pored ostalih Srce Sarajeva, tri međunarodne nagrade u razvoju projekta, državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolje filmsko ostvarenje u 2018. godini.

Index ističe da je "Srbenku" otkupio HBO, ali ne i HRT, zato što je predug. Isti kriterijum HRT je naveo i kao razlog odbijanju otkupa filmova kao što su "Najlepša zemlja na svetu", "Gazda: početak" i "Glasnije od oružja".

"Najlepša zemlja na svetu" je film slavnog Želimira Žilnika o izbeglicama, "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice bavi se ulogom rodoljubive muzike u političkim promenama i u ratu početkom devedesetih, dok se "Gazda: početak" Darija Juričana bavi poslovnim usponom Ivice Todorića.

"Dokumentarni film 'Najlepša zemlja na svetu' traje 101 minut, 'Glasnije od oružja' 86 minuta pa ih, kao i ponuđeni dokumentarni film 'Srbenka' nije bilo moguće odabrati. Dokumentarni film 'Gazda: početak' javnosti je dostupan bez geoblokade za teritoriju Hrvatske na kanalu Aldžazira Balkans, kao i na Klasik TV, pa mu je zbog toga smanjen potencijal prikazivanja na linearnim kanalima", rekli su iz HRT.

Index je na pitanje ko su članovi komisije koja je odlučivala o otkupu dokumentaraca dobio "uvijen" odgovor da su u pitanju zaposleni na hrvatskom javnom servisu koji su profesionalno i odgovorno obavili posao.

"Zašto je problem objaviti imena ljudi koji na javnoj televiziju i uz obilnu svotu javnog novca 'profesionalno i odgovorno' obavljaju 'svoj posao', to valjda ne bi znala da objasni ni anonimna osoba koja je u ime HRT sročila ove odgovore", naveo je zagrebački portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: