"Odbrana tradicije - svilenim koncem"

U svečanoj sali Doma Vojske Srbije je otvoren treći po redu internacionalni festival - Etnology Fest.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

15:37

foto: Dalibor Daniloviæ

Dobrodošlicu gostima je poželeo umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”uz instrumental srpske izvorne pesme “Svilen konac”, koji predstavlja magičnu vezu između tradicije, sadašnjosti i budućnosti, što je, kako navode organizatori, i misija festivala – odbrana tradicije svilenim koncem.

Tradicionalna pesma “Oj, Moravo, moje selo ravno“, u izvođenju hora Ansambla narodnih igara i pesama Srbije “Kolo“, bila je uvertira za obraćanje prve dame Srbije Tamare Vučić.

“Naše materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe, ruku pod ruku predstavljaju impozantnu ličnu kartu naše zemlje u svetu. Dužnost i obaveza nas kao društva je da sačuvamo i prikažemo njegovo bogatsvo i raznovrsnost i tako zadržimo odgovoran odnos prema narodnoj tradiciji i istovremeno prema budućnosti koja se otvara samo narodima koji se drže kontinuiteta sa istorijskim nasleđem u svakom obliku“, navela je.

Festival su svečano otvorile ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa, osnivač zajednice La Bluz Rumen Andrea Tanasesku i programska direktorka festivala Goga Grubješić.

Program je nastavljen dvema revijama, kojima su autori pokušali da predstave tradicionalne motive i krojeve iz narodnih nošnji, najpre u varijanti sa više boja, a potom i u potpuno crnom ruhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: