"Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori"

Velikan francuske kinematografije Alen Delon danas će dobiti počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, preneli su francuski mediji.

Izvor: Beta

Nedelja, 19.05.2019.

10:35

Foto: Gettyimages / Andreas Rentz

Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre. Glumac je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma "Na žarkom suncu" (Plein soleil) Renea Klemana.

Uručenje nagrade izazvalo je polemiku u SAD, gde je američko udruženje "Žene i Holivud" (Women and Hollywood) pokrenulo onlajn peticiju protiv Delona zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Glumac je nakon toga reagovao rekavši da ga neki vole a neki ne, ali da njegova karijera ne može da se dovede u pitanje.

"Šta da vam kažem. Neki me vole, a neki ne. Ali moja karijera ne može da se ospori", rekao je Delon (83).
"Na žarkom suncu" / Foto: GettyImages / Keystone
Organizatori festivala u Kanu saopštili su da neće menjati odluku i da će Delon, kako je ranije najavljeno, danas primiti Zlatnu palmu za životno delo.

"Alen Delon ima pravo da misli ono što misli. Teško je suditi u sadašnjem vremenu šta je neko rekao pre nekoliko godina i u kakvom je to kontekstu bilo", rekli su organizatori.

Tokom šest decenija karijere, Delon, rođen 8. novembra 1935. godine u gradu So kod Pariza, igrao je u stotinak filmova, među kojima su "Roko i njegova braća" i "Gepard" Lukina Viskontija, "Samuraj" i "Pandur" Žan-Pjera Melvila, "Gospodin Klajn" Džozefa Lozija i "Eklipsa" Mikelanđela Antonionija.

Iako je Delonu popularnost poslednjih godina opala zbog ranijih ispada, arogancije i egocentričnosti, većina Francuza, i pored toga što ga smatraju megalomanom, priznaje da je on je jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena.
"Trois hommes à abattre" / Foto: GettyImages / Keystone

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: