Delegacija iz Kine posetila Srbiju, dogovorena bliža saradnja književnika dveju zemalja

Predstavnici Udruženja pisaca Narodne Republike Kine boravila je u poseti Udruženju književnika Srbije i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat"

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

16:15

Delegacija iz Kine posetila Srbiju, dogovorena bliža saradnja književnika dveju zemalja
Fptp: "Adligat"/Privatna arhiva

Delegacija Udruženja pisaca Narodne Republike Kine tokom uskršnjih praznika boravila je u poseti Udruženju književnika Srbije i Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat". Kineska delegacija zainteresovana je za proširivanje saradnje na polju kulture, te za povezivanje i bliže upoznavanje srpske i kineske književnosti i književnika.

Među kineskim predstavnicima, u delegaciji koju su činili Či Ciđijen, Vang Jueven, Lijang Hungjing, Liju Heng i Džang Tao, ugledni i značajni kineski književnici koji su ujedno i funkcioneri nacionalnog kineskog udruženja pisaca, našli su se i urednici kineskih književnih časopisa i književni kritičari

Ova delegacija na najbolji način predstavlja modernu književnu scenu Narodne Republike Kine. Njihova dela su ekranizovana, po njihovim scenarijima snimani su filmovi i serije, a njihove knjige su bestseleri - naročito je istaknut potpredsednik kineskog Udruženja pisaca Liju Heng.

U Udruženju književnika Srbije ovom prilikom dogovoreni su konkretni modeli saradnje u vezi sa budućim posetama srpskih pisaca Kini i kineskih Srbiji, ali i u vezi sa prevođenjem srpskih književnih dela na kineski i kineskih na srpski. Jedna od značajnih tema razgovora bilo je i korišćenje savremenih tehnologija u približavanju književnosti dvaju naroda.

Kineska delegacija posetila je i Smederevo, Smederevsku tvrđavu i bila je ugošćena od smederevskih pisaca.

Delegacija je posetila Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti u Udruženju „Adligat“. Bili su oduševljeni kako srpskim nacionalnim blagom, tako i predmetima od značaja za svetsku kulturu i književnost, iznenađeni bogatstvom koje mogu da vide u Beogradu. Naročito ih je fasciniralo bogatstvo azijske zbirke „Adligata“ u kojoj se, između ostalog, nalazi specijalizovana zbirka Mao Cedunga, kao i potpisana knjiga prvog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: