Opera Trubadur: Gost dirigent Alberto Veronesi

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u sredu, 24. aprila u 19:30 sati biće izvedena Verdijeva opera "Trubadur" pod dirigentskom palicom gosta iz Italije Alberta Veronesija koji je pre nekoliko dana dirigovao operu "Kavalerija rustikana".

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

15:23

Opera Trubadur: Gost dirigent Alberto Veronesi
Foto: Narodno pozorište

Solisti su Ljubodrag Begović (Grof Luna), Sanja Kerkez (Leonora), Dušan Plazinić (Manriko), Višnja Popov (Acučena), Nenad Jakovljević (Ferando), Isidora Stevanović (Ines), Mihailo Otašević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik) i Gavrilo Rabrenović (Stari Ciganin).

U predstavi učestvuju Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera „Trubadur“ premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić. Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

Alberto Veronezi (Alberto Veronesi)

Rođen je u Milanu, gde je i diplomirao klavir, komponovanje i dirigovanje na Konzervatorijumu „Verdi“. Tokom studija je osnovao Orkestar „Gvido Kanteli“, koji i sada radi pri Konzervatorijumu.

Bio je umetnički i muzički direktor Festivala "Pučini" u Tore del Lagu (1998), stalni umetnički i muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra Palerma (2001–11), umetnički direktor Filharmonijskog orkestra Teatra u Bolonji (2008), stalni muzički direktor Fondacije "Petrućeli" u Bariju (od 2011), muzički direktor Operskog orkestra Njujorka (2011–16), prvi "zapadnjak" na mestu umetničkog direktora i muzičkog direktora Opere Velikog teatra Tianjina u Kini (2012–16).

Dirigovao je poznatim orkestrima, kao što su: Bečka filharmonija, "Mađo muzikale" u Firenci, Orkestar Teatra la Feniče u Veneciji, Nemački operski orkestar u Berlinu, Orkestar Teatra "Mone" u Briselu, Orkestar Akademije "Santa Ćećilija" u Rimu, Filharmonijski orkestar Teatra u Bolonji i Orkestar Teatra "San Karlo" u Napulju.

Značajni nastupi (izbor): Uskršnji festival u Salcburgu i proslava Dana Svete Ćećilije na Festivalu "Firentinski muzički maj" (sa Orkestrom "Gvido Kanteli"); Kavalerija rustikana i La Navarraise u Karnegi holu (2010); svetska premijera opere Fabija Vakija Lo Stesso Mare u Bariju (2011); koncert sa Orkestrom Fondacije "Petrućeli" u Linkolnovom centru (2011, povodom proslave 150 godina postojanja italijanske zajednice i proslave Kolumbovog dana); svetska premijera Mameli, Leonkavala, u Teatru "Vitorio Emanuele II" (2011); Andre Šenije u Njujorku, u Dvorani "Ejveri Fišer", sa Robertom Alanjom u naslovnoj ulozi i sa više od 3000 izvođača (2013); Toska na Festivalu "Pučini" (2013)...

Zvanični je dirigent nemačke izdavačke kuće "Gramofon", u okviru koje neguje repertoar 19. i početka 20 veka.

U okviru projekta "Verizam", od 2006. je snimio: produženu verziju Pučinijeve opere Edgar sa Plasidom Domingom, album Povratak Pučinija sa Bečkom filharmonijom (Domingo i Violeta Urman), "živo" izvođenje Prijatelja Frica u Operi u Berlinu (Angela Georgiju i Robert Alanja), La Nuit de Ma sa Orkestrom bolonjskog teatra (Domingo i Lang Lang), operu Mediči (Danijela Desi i Domingo), Fedoru sa Orkestrom la Monea (Domingo i Angela Georgiju).

Dobitnik je Nagrade "Abiati" italijanskog Udruženja muzičkih kritičara, za produkciju Boema (2003).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: