"Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje"

Povodom smrti pesnika i književnika Dobrice Erića oglasili su se njegove kolege pesnici i javne ličnosti sa kojima je sarađivao.

Izvor: B92

Petak, 29.03.2019.

15:45

Printscreen / YouTube

Otišao je veliki pesnik čiji je opus obogatio živote različitim generacijama koje su živele na ovim prostorima, naveli su u izjavi za Tanjug dečji pisac Ljubivoje Ršumović i televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota.

Ljubivoje Ršumović kaže da je Erić sa pravom imao titulu "Saradnik Sunca", koju su nosili svi koji su bili na tragu stvaralaštva Duška Radovića.

"Dobrica je bio jedan od temelja naše kulture iz čije poezije su deca učila najbolje o životu. Bio je pesnik i pripovedač, vrhunski narator i čovek kojeg su školarci obožavali. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu, a naročito za nas njegove prijatelje", istakao je Ršumović.

Minja Subota je sa velikom tugom primio vest da je preminuio pesnik Dobrica Erić.

"Komponovao sam muziku za mnogo njegovih pesama. On je pisao školske himne uz koje su stasavale generacije đaka u Jugoslaviji. Sve svoje stihove je znao napamet i dešavalo se da na školskim priredbama deca traže bis kada bi završio recitovanje svojim pesama. Dobrica je bio jedan od velikana po kojima se naša kultura prepoznaje", rekao je Minja Subota.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća:

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima književnika Dobrice Erića. Dobrica Erić je bio živi lirski izvor našeg narodnog duha, neodoljivi pesnik zavičajnih šumadijskih predela, oduševljeni glas u slavu života i rađanja, ali i gorki glas pobune protiv nepravde učinjene njegovom slobodarskom narodu. Plenio je i doticao duše slušalaca i čitalaca svih naraštaja, uz njegovu pesmu svi su postajali neposredniji i bezazleniji. Pamtićemo njegove reči kao izrasle iz naše rodne i rođene zemlje".

Dobrica Erić je znamenita figura srpske poezije i u dobu Desanke Maksimović, Vaska Pope, Stevana Raičkovića i Brane Petrovića imao je svoj originalni lik i reč, prepoznatljivu i snažnu da se nije morao potpisivati, navedeno je u saopštenju Srpske književne zadruge, koja je objavila niz Erićevih knjiga, a 2017. godine i "Izabrane pesme" u plavoj ediciji "Kolo".

"Na početku ratova krajem 20. veka Dobrica Erić je prešao Drinu i pesmom hrabrio i razonodio svoj narod. Plemenitost, lepota i raskoš njegovog pesništva pribavili su mu ozbiljan ugled - čitaoci i poštovaoci ovenčali su ga neprolaznim pesničkim vencem", istaknuto je u saopštenju SKZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: