"Da, ja sam prevarant, lagao sam sve živo"

Posle 15 godina, glumac Milutin Mima Karadžić vratio se na scenu Zvezdara teatra. On tumači naslovnu ulogu u novoj predstavi "Feliks".

Izvor: Zvezdara teatar

Petak, 29.03.2019.

14:13

Foto: Jakov Simoviæ

U intervjuu datom u Zvezdara teatru, glumac je govorio o svom velikom povratku.

Posle petnaest godina vraćate se na scenu Zvezdara teatra. Ovde ste igrali u predstavama "Hamlet u Mrduši Donjoj", "Anđela" i "Tre sorele". Kako se osećate danas u ovom pozorištu?

"Nisam se vratio Zvezdara teatru slučajno. Ovde sam imao mnogo igranja, mnogo gostovanja. Druženje sa svim ovim ljudima dovelo je do toga da Zvezdara teatar postane moje pozorište. U Zvezdari imamo sve, imamo taj lep osećaj i volimo tu da radimo."

Igrali ste dugo u pozorištu, ali nekako se čini da ste više uloga ostvarili na filmu i na televiziji. Da li možete da se opredelite, pozorište ili film?

"Pozorište i film se vole jednako, ti nalaziš užitke i u jednom i u drugom. Ali suština je da je pozorište živa stvar, ima odgovor, zato što u sali imaš publiku koja reaguje, koju osećaš, koju vidiš. Na filmu to nemaš, imaš reditelja, kameru, ekipu koja tu stoji. Ali i za kameru se može raditi sa mnogo ljubavi, tako da ne bih to odvajao. Više me vezuju za film i televiziju zato što glumca publika prepoznaje po tome. Jedan film ili seriju pogleda milion ljudi. Dok mi dođemo do te cifre sa nekom predstavom treba je odigrati mnogo puta. U svakom slučaju, i na filmu i u pozorištu igram sa mnogo ljubavi."
Foto: Jakov Simoviæ
Igrali ste u seriji "Sivi dom". Da li je to bila vaša prva saradnja sa rediteljem Darkom Bajićem?

"Da, to je prva saradnja. Sjajna serija, imam puno uspomena na nju. Bili smo mladi glumci, početnici, svašta smo prolazili radeći tu seriju. Taj period godinu-dve je bio potpuno neverovatan u smislu sazrevanja kako glumačkog tako i profesionalnog, ali i kao čovek si sazrevao uz kolege i sve te situacije koje smo doživljavali. S Darkom Bajićem sarađujem i družim se od tad. Eto, posle toliko godina Darko me zove i kaže: 'Imam da ti ponudim jedan tekst, pa da pričamo. Mislim da ti treba da igraš Feliksa.'"

Šta vas je zainteresovalo kada ste pročitali tekst? Kako ste doživeli lik Feliksa?

"Svidela mi se ta priča o prevari i Feliks kao lik, jer je veoma zahvalan za igranje. Najbolje bih mogao da ga opišem jednom njegovom replikom: 'Da, ja sam prevarant, lagao sam sve živo, al’ nisam lagao žene da bih ih zaveo. Njima sam poklanjao sebe, njih sam činio srećnim. Govorio sam im poeziju, pričao bajke, čak sam naučio da pevam jednu pesmu iako nemam sluha. Voleo sam lepe žene, voleo sam i one koje sam ubedio da su lepe. Sve žene koje sam upoznao nisam mogao imati, al' bilo je lepo živeti za to.' To je Feliks. On živi svoj život, izvara neke ljude, uzme kintu, živi u stanu koji nije njegov. Sve je u životu prevara, pa tako on doživljava i svoj život."
Foto: Jakov Simoviæ
Zašto će publika voleti ovu predstavu?

"Ljudi vole da žive život televizijskih, filmskih, pozorišnih junaka. Vole da žive tuđe živote. Recimo, čitaš neku knjigu pa odlutaš. Tako sam ja nekad zamišljao da sam Korto Malteze koji putuje po svetu. I dan-danas nosim majice sa njegovim likom. Možda će Feliks isto tako nekom biti zanimljiv. Feliks vara ne da bi nekoga povredio, on tamo gde ima mnogo uzme malo, njemu dovoljno, on lepo živi od toga. Kada je reč o ženama, Feliks je romantičan, dok ovo što se dešava danas nema nikakve veze sa romantikom. Ako se publici dopadne taj lik, dopašće im se onakav kakvog sam ga ja stvorio. Ne igram ja lik koji ne pripada meni, glumac daje i boju očiju i dušu svom liku. Tako da, ako budu voleli Feliksa, biće mi drago zbog toga."

Izvor: Zvezdara teatar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: