Stiže "Srpski Mančester": Bjelogrlić i Kuzmanović ponovo zajedno u kadru

Igrani film pod radnim nazivom "Srpski Mančester", koji će se baviti ekonomskim usponom Leskovca u periodu između dva svetska rata, počeće da se snima krajem leta, a u bioskopima će se naći krajem naredne godine, izjavio je reditelj Ivan Stefanović. On je za agenciju Beta kazao da će to biti prvi igrani film o Leskovcu, "velika saga o privrednom i ekonomskom usponu grada na Veternici, koji se od turske kasabe pretvara u gradić nalik evropskim, kao i o ljudima i njihovom duhu".

Izvor: Beta

Utorak, 26.03.2019.

18:00

Stiže
FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

"Tema filma je taj divni period Leskovca između dva svetska rata i priča o njegovom usponu, u kome dva glavna junaka, koja se vraćaju iz Prvog svetskog rata zatiču promenjene okolnosti. Glavni junak, u pokušaju da ponovo osvoji svoju devojku, mora da uspe u životu i to mu polazi za rukom uz pomoć Mite. Pravi prvu fabriku i postaje industrijalac. Ovo je jedna bajka o Leskovcu, zasnovana na istinitim događajima", kazao je Stefanović, koji je režirao i serije "Bela lađa" i "Cvat lipe na Balkanu".

Kako je naveo, glavne uloge su poverene Andriji Kuzmanoviću, Viktoru Saviću, Slobodi Mićalović i Draganu Bjelogrliću, dok se za drugom glavnom junakinjom još traga.

U filmu koji će se, prema saznanjima agencije Beta, zvati "Zlatno doba srpskog Mančestera" igraće i glumci leskovačkog pozorišta, kao i naturščici, a očekuje se da će se pojaviti i Gojko Mitić, Leskovčanin koji je u vestern filmovima igrao Vinetua.

"To je topla, romantična priča sa humorom, ali nije nužno komedija. Ovo je naša bitka za očuvanje autentičnosti nečega što apsolutno nigde ne postoji, a to su leskovačka tradicija i duh, kultura tog vremena, leskovačka transformacija iz turske kasabe u mali i divan evropski gradić, što je potpuno fascinantno", rekao je Stefanović.

Danas je u Narodnom pozorištu u Leskovcu održana druga po redu audicija za glumce koji će u epizodnim ulogama dočarati autentičan prizrensko-timočki dijalekt, odnosno leskovački govor.

Producent filma je leskovački "Lefilm", prva produkcijska kuća van Beograda koja je dobila podršku od države, odnosno Filmskog centra Srbije, dok su scenaristi Đorđe Milosavljević i Vlada Andrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: