Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

Rodna kuća pisca, dramaturga, književnog kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu nakon obnove je danas svečano otvorena, a njegova je ćerka Mila Jovanović rekla da je Mihiz želeo da njegove mošti budu položene upravo u Irigu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.03.2019.

14:52

Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

"Danas, posle skoro stotinu godina od njegovog rođenja, njegovi Irižani, zajedno sa predstavnicima Srpske čitaonice, ponovo će vratiti njegov duh u njegovu rodnu kuću", rekla je Mihizova ćerka, koja je zahvalila Pokrajinskoj vladi na podršci u obnovi kuće.

U obnovu koja je počela 2015. godine, Pokrajinska vlada uložila je deset miliona dinara, a prošle godine kuća je i opremljena.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je obnavljanje rodne kuće slavnog pisca najmanje što je Pokrajina bila obavezna da uradi i bar delimično mu se oduži za sve što je u životu radio.

Podsetio je da će Centar za razvoj kulture biti deo projekta "Buđenje Fruške gore", koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

"Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice - sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela", rekao je Mirović.

On je najavio da će u Irigu biti realizovan i projekat "Mihiz - šetnja kroz nasleđe" sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

Najavio je i da će u saradnji s Vladom Srbije objaviti sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza.
Današnjem događaju, osim Mihizove ćerke, prisustvovali su i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i pesnik Matija Bećković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: