Milion knjiga za Srbiju

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" nastavlja sa projektom poklanjanja publikacija bibliotekama i pojedincima širom Srbije i regiona "Milion knjiga za Srbiju", što je jedna od najvećih akcija pomoći bibliotekama u istoriji Srbije, saopštili su iz Adligata.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.03.2019.

15:19

Milion knjiga za Srbiju
Foto: yulan/depositphotos

Novi paketi su spremni za desetak biblioteka, a među njima su i veće donacije za biblioteke u Kumanovu i Nikšiću. Nedavno su poslate knjige za manastir Vaselinje (pored Glamoča), donacija koja treba da pruži značajnu pomoć u organizovanju dopunske nastave srpskog jezika u ovom mestu.

U prethodnih nekoliko godina poklonjeno je više od pola miliona knjiga koje su otišle u više od 300 institucija. U proteklih godinu dana 10.000 knjiga darovano je za 29 zatvorskih biblioteka, a velike količine kvalitetnih naslova primilo je i 25 bolnica, stacionara i ambulanti širom Srbije, što je organizovano u saradnji sa Srpskim lekarskim društvom.

U toku je akcija poklanjanja knjiga za 50 škola, a zahvaljujući dosadašnjim akcijama ovog udruženja osnovane su tri seoske školske biblioteke.

Treba istaći poklone bibliotekama u Gradu Trebinju (10.000 knjiga), Tutinu (6.000), Filološkom fakultetu u Banjaluci (2.200) a knjige iz Adligata su dobijali i srpski centri širom sveta - od Ljubljane do Džakarte.

Projekat podržavaju mnogobrojne institucije među kojima se po broju poklonjenih knjiga ističu SANU, Udruženje književnika Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Srpsko književno društvo, Biblioteka "Vlada Aksentijević" iz Obrenovca, Biblioteka "Karlo Bijelicki" iz Sombora, kao i izdavači među kojima su naročito velikodušni bili Treći trg, Savremenik, Prosveta i Filip Višnjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: