Oskarom nagrađen film "Slobodan i sam" na Beldoksu

Na predstojećem festivalu Beldoks, koji će biti održan u Beogradu od 8. do 15. maja, biće prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i dobitnik tog prestižnog priznanja "Slobodan i sam", najavili su organizatori Beldoksa.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

14:20

Oskarom nagrađen film
Foto: flas100/depositphotos.com

Peti nominovani film je publika Beldoksa imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa. Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta.

Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film "Slobodan i sam" predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat do sada, tako da se i nije dovodilo u pitanje da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG", koje će publika Beldocsa imati prilike premijerno da vidi.

Prvi film, sačinjen od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u okrugu Hejl, u američkoj državi Alabami, kritika je hvalila do nebesa. Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja okriva neke skrivene detalje o ljudima koji, kao i svugde drugde, žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo. Reditelj Ramel Ros sa svojim prvim filmom već je pokazao visoku filmsku pismenost, za koju se s pravom našao među nominovanim za Oskara.

Treći film, "U raskoraku" reditelja Binga Liua, spaja ponovo trojicu mladića koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Dok voze skejtove i deluje krajnje bezbrižno, oni zapravo pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima koja su poljuljala njihovo prijateljstvo.

Film "U raskoraku" ispričan je, za ovu vrstu dokumentarca, iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama. "RBG" su u stvari inicijali sudije američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kulturne ikone.

Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen, i same očito fascinirane njenim likom i delom. U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film "RBG" je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: