Nikoli Đuričku Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti

Proslavljeni glumac Nikola Đuričko predstavio je svoj književni prvenac "Dogodovštine jednog Džonija" na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Tom prilikom uručena mu je Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti.

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2019.

15:15

Nikoli Đuričku Nagrada za najbolju knjigu u oblasti dečje književnosti
Foto: Screenshot, Youtube

Predsednik žirija Franja Petrinović istakao je da je konkurencija ove godine bila izuzetno jaka, ali da je knjiga "Dogodovštine jednog Džonija" "odskočila" zbog maštovitosti. Ova zbirka kratkih humorističnih priča zapravo i ima jedan jedini cilj – da razvuče što veće osmehe na dečjim licima i da ih što duže sačuva.

Srećan zbog svoje prve književne nagrade, Nikola Đuričko je zahvalio žiriju i kratko dodao: "Nisam pisao knjigu da bih se promovisao ili dobijao nagrade... Imao sam potrebu da napišem nešto iskreno. Doduše, glavni junak Džoni dosta laže u knjizi. Prvenstveno sam želeo da napišem nešto što će mojim klincima biti interesantno. Nastaviću da pišem za decu... dokle god mi pisanje ide lako i sve dok imam ideje."

U knjizi "Dogodovštine jednog Džonija" Nikola Đuričko vas poziva da zakoračite u svet neverovatno maštovitog Džonija, dečaka koji obožava da priča priče. Džonijeve dogodovštine vizuelno su obogaćene ilustracijama našeg poznatog ilustratora i strip-crtača Tihomira Čelanovića. Zbirka sa više od trideset priča je duhovita, zabavna, s komičnim karakterima i namenjena je kako mlađim, tako i starijim školarcima. Na kraju se nalaze poglavlja koja motivišu dete da samo izmašta svoju priču nalik onima u knjizi.

Đuričko je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i ostvario je više od 40 uloga u filmovima, pozorišnim predstavama i televizijskim serijama, a knjiga "Dogodovštine jednog Džonija" nastala je, kaže, kao plod one najvažnije – uloge roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: