Ćustić: Glumci mi se nisu obratili, izlaze da bi vršili opstrukciju

Nakon otkazivanja manifestacije "Balkan awards" u Beogradskom dramskom pozorištu, direktor BDP-a Slobodan Ćustić je rekao da glumcima smeta što je on na mestu direktora i da je "Balkan awards" bio samo povod da dignu medijsku hajku.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2019.

21:00

Ćustić: Glumci mi se nisu obratili, izlaze da bi vršili opstrukciju
Foto: Screenshot, Youtube, N1

Uz podršku Grada, medija i kolega, u Beogradskom dramskom pozorištu otkazana je manifestacija "Balkan Awards", navodi se u poruci više od 20 glumica i glumaca BDP-a, koji su 11. februara zatražili da se scena ove pozorišne kuće ne koristi za estradne događaje. "Ja je ne bih otkazao, jer ne vidim ništa sporno, pozorište ne treba da služi elitizmu, mora da bude otvoreno za sve one koji žele da uđu. Ovde je u pitanju dodeljivanje nagrada koje su dobili i glumci, tu je i Bjelogrlić, to je nekadašnja nagrada Oskar popularnosti", navodi Ćustić gostujući na televiziji N1.

Kako smatra, glumcima više od održavanja te manifestacije smeta što se on nalazi na poziciji v.d. direktora. Objašnjava da nigde u statutu pozorišta ne postoji odredba da direktor mora da se obrati osnivaču kako bi prostor iznajmio.

"Sva pozorišta to rade, ne postoji cenovnik, ako traži neka srednja škola ne možemo im naplatiti kao recimo izboru za mis. To su sve klizne cene koje nisu predviđene pravilnikom, svaka ustanova se bori za svoj budžet iz kog plaća troškove. Manifestacija nije deo našeg programa, mi smo samo iznajmili prostor, a to što će doći velika glumačka imena, vajari, ne može da sruši ugled pozorišta", kaže on.

Na tvrdnje glumaca da je opao broj prodatih ulaznica i da predstave gube gledanost, Ćustić odgovara da su to paušalne optužbe i da svako može da dođe i proveri koliko je gledalaca posetilo BDP.

"Kolege lažu, ovo vređa moj rad i trud, ne samo moj trud, već i svih zaposlenih, umetnički sektor broji 46 ljudi, ovo je potpisalo 20, a neki su povukli svoj potpis. Ne mogu da budem svima po meri, niko nije svima po volji. Ja sam uvek za razgovor. Oni mi se nikada nisu obratili, pogotovu sada. Da su oni došli da kažu, rešili bismo. Otkad sam postavljen samo neka gvozdena zavesa, to je lični animozitet, ne znam odakle. Mislim da je u pitanju medijska nezastupljenost glumaca. Mi nemamo takva imena kao JDP, naše predstave zato moraju da budu kvalitetne. To lupetanje da se prepolovio broj gledalaca..."

Kako kaže, od kada je došao na mesto direktora, BDP ima mnogo uspeha.

"Prvi put se desilo da BDP ide dva puta zaredom na Sterijino pozorje, predstava "Moje dete" je kultna, bili smo na šest festivala i nismo dobili samo dve nagrade. Predstava "Pomorandže za zbogom", zbog koje me kritikuju, kažu previše je emotivna, hvatamo publiku na emocije.. Sve su nam predstave gledane, 80 odsto popunjene. Kad sam ja postavljen, smanjena je plata 10 odsto, pala je platežna moć građana i to je moralo da utiče na prodaju karata", rekao je on.

"Nisam stranački opredeljen, ne postoji politika u pozorištu. Zvao sam Kokana Mladenovića da radi kod mene, Sergeja Trifunovića isto, on je odličan glumac. Ja samo govorim ne stavljajte politiku i poličare na scenu, oni mogu u publiku", kaže Ćustić.

Ćustić se prijavio na konkurs za mesto direktora pozorišta jer želi, kaže, da BDP bude u vrhu pozorišta u regionu, za šta mu je potrebno jeo vremena.

"Zatekao sam praznu kasu kada sam došao, nikakav plan, repertorar. Prva godina je bilo smeštanje u stolicu i postao sam svestan da ću manje da se bavim umetnošću, a više da budem menadžer. Bilo je repertoarskih promašaja, Bože moj. Dešava se. Cilj je da uz pomoć autora i odabranih tekstova, a imam u planu da postavim svake godine jedan rimejk BDP-a, ove godine biće to "Mačka na usijanom limenom krovu", a potpisao sam i ugovor sa eminentim rediteljima, napravljen je plan za ovu godinu", ističe.

Pošto namerava da ostane na mestu direktora ovog pozorišta, postavlja se pitanje kako će rešiti probleme s kolegama.

"Kolege nisu htele da se reši u kući, jedna od potpisnica je Nataša Marković koja je član UO, ima ih još. Oni su morali da sazovu sednicu UO, to se obavi konferencijski i pozove se direktor. Da su me pozvali ja bih smirio situaciju. Za ovaj slučaj ja sam saznao iz novina, kad je Vesna Čipčić dala skandaloznu izjavu. Ona nema razoga da bude nezadovoljna. Niko nema. Od 1996. godine nije bio ovako zaposlen ansambl. Glumci izlaze da bi vršili opstrukciju, da je ne bih bio izabran. Svako ima pravo da mu se ne sviđa kako ja upravljam, ali postoje argumenti", navodi Ćustić.

Vlasnik licence "Balkan awards", Dejan Jovanović, tvrdi da ima potpisan ugovor, da će se pojaviti na tonskoj probi 21. februara, i da ukoliko naiđe na zatvorena vrata, slede legalne akcije. Na pitanje šta će biti ako dođe do tužbi, Ćustić odgovara:

"Pokušaću da nađem dobrog advokata. Što se tiče pojedinačnih tužbi, tu ne mogu nikome da pomognem, to je privatni istup. Da su se dogovorili sa mnom sve bi bilo drugačije, ja bih lako s organizatorom... Prostor je iznajmio direktor marketinga, ja sam potpisao, organizatora ni ne znam."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: